Nederlands Architectuurinstituut

Maastricht, 24 april 2007

Bouwmeesters van Nederland en België samen in Maastricht

NAi Maastricht organiseert avondlezing architecten Mels Crouwel en Marcel Smets op 11 mei 2007 in Academie Beeldende Kunsten Maastricht

Voor het eerst brengt het Nederlands Architectuurinstituut Maastricht de officiële bouwmeesters van Nederland en België samen voor een unieke avondlezing. Rijksbouwmeester Mels Crouwel en Vlaams Bouwmeester Marcel Smets zijn te gast in het auditorium van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht op vrijdag 11 mei 2007 om 20 uur. Samen presenteren zij elk hun visie op architectuur en stedenbouw in de Euregio en op de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en België. Inschrijven kan vanaf vandaag via www.nai.nl/inschrijven.

Hoe zullen architectuur en stedenbouw in de Euregio Maas-Rijn evolueren de komende decennia? Welke maatschappelijke en economische thema's zullen de bovenhand voeren in het toekomstig debat over ruimtelijke ordening en bouwkunst? Hoe gaat Nederland om met deze vraagstukken en welke accenten legt de Belgische overheid? Nederlands Rijksbouwmeester Mels Crouwel en Vlaams Bouwmeester Marcel Smets presenteren elk hun standpunten en ideeën tijdens een unieke avondlezing georganiseerd door het Nederlands Architectuurinstituut Maastricht.

Mels Crouwel is Nederlands 13de Rijksbouwmeester sinds 1806 Mels Crouwel (*1953) studeerde in 1978 af als bouwkundig ingenieur aan de Technische Universiteit te Delft. In 1979 richtte hij samen met Jan Benthem het bureau Benthem Crouwel Architekten BV bna in Amsterdam op. Sinds 1 oktober 2004 vult Mels Crouwel zijn nieuwe functie als Rijksbouwmeester parttime in en blijft hij verbonden aan Benthem Crouwel. Crouwel heeft met zijn bureau vele projecten ontworpen, waaronder Amsterdam Airport Schiphol (Masterplan 1988 - 2003 en Schiphol Centrum 2000), Malietoren in Den Haag (1996) en Anne Frank Huis in Amsterdam (1999). Ook projecten als het De Pont museum voor hedendaagse kunst in Tilburg en het Popcluster 013 in Tilburg zijn van zijn hand. Heel recent is de Moerdijkbrug voor de HSL, ook een ontwerp van Benthem Crouwel, gerealiseerd. Mels Crouwel ontving voor zijn werk verschillende prijzen, onder andere in 1999 de prestigieuze BNA-kubus.

Vlaams Bouwmeester Marcel Smets volgt bOb Van Reeth op Marcel Smets (*1947) studeerde architectuur aan de Rijksuniversiteit Gent (1970) en stedenbouw aan de Technische Universiteit van Delft (1974). Hij behaalde het doctoraat Toegepaste Wetenschappen aan de K.U.Leuven (1976), waar hij tot docent (1978) en gewoon hoogleraar (1985) werd benoemd. Hij publiceerde diverse artikelen en boeken over de geschiedenis van de stedenbouw in België en de hedendaagse praktijk van het stedenbouwkundig ontwerp in Europa. Hij is lid van het wetenschappelijk comité van Europan, nam deel aan vele jury's en doceerde als gasthoogleraar aan het ILAUD in Urbino, Italië, de architectuurfaculteit in Thessaloniki, Griekenland, en de GSD van Harvard University. Sinds 1989 leidt hij het Projectteam Stadsontwerp, een onderzoeksgroep aan de K.U.Leuven die zich toelegt op de heraanleg en herbestemming van verlaten industriële sites en uitgediende infrastructuren. In die functie was hij inhoudelijk verantwoordelijk voor de transformatie van de Leuvense stationsomgeving en fungeerde hij als stedenbouwkundig ontwerper van studies en projecten in Antwerpen, Leuven, Hoeilaart, Turnhout, Rouen, Genua en Conegliano.

Slechts 200 plaatsen beschikbaar
De lezing van architecten Crouwel en Smets wordt georganiseerd door NAi Maastricht en vindt voor de gelegenheid plaats in het auditorium van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht, Herdenkingsplein 12, 6211 PW Maastricht op vrijdag 11 mei 2007 van 20.00 tot 22.30 uur. Voertaal: Nederlands. Toegangsprijs: EUR 5,- . Reserveren: www.nai.nl/inschrijven of telefonisch via +31 (0) 43 350 30 20.
---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Afdeling Marketing & Communicatie, tel 010-4401255, 4401235 of 4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

NAi Maastricht

NAi persbeelden

Meer over het NAi

Bezoekinformatie

Tentoonstellingen in het NAi

NAi activiteitenprogramma (lezingen, excursies, etc.)

Laatste verandering: dinsdag, 24 april 2007