Landschap Noord-Holland

Persuitnodiging

Castricum, 17 april 2007

10 en 11 mei:

Europees symposium Natuurherstel voor weidevogels en moerasvogels

Met dit symposium sluit Landschap Noord-Holland in samenwerking met Vogelbescherming Nederland op 10 en 11 mei een bijzonder Europees LIFE project af in het Ilperveld. Het gaat om Plan Roerdomp dat in 2002 aanving en zich richtte op de kwaliteitsverbetering van het weidevogel- als het moerasvogelbeheer.

Op voedselrijke plekken waar grootschalig is vernat, blijkt de grasmat na 6-8 jaar snel te verruigen en ongeschikt te worden voor Grutto. Daarentegen heeft vernatting wel weer een gunstig effect op Roerdomp (meer voedsel) en Noordse woelmuis. In Natura 2000 gebieden, zoals het Ilperveld waar zowel moeras- als weidevogelwaarden op internationaal dan wel nationaal niveau voorkomen, levert de instandhouding van deze waarden dilemma's voor de beheerder op.

Zijn moeras- en weidevogels wel te combineren en als dat kan: wat is dan de meest duurzame inrichting? Deze en andere vragen en dilemma's staan centraal tijdens de lezingendag van het LIFE-symposium op donderdag 10 mei a.s. De dag wordt afgesloten met een forumdiscussie met de sprekers, geleid door professor dr. Geert de Snoo, Wageningen Universiteit.

Op 11 mei staan er excursies op het programma. Tijdens een bezoek aan de Natura 2000 gebieden Ilperveld en Wormer- en Jisperveld, waar recent herstelmaatregelen en/of vernattingsmaatregelen zijn uitgevoerd laten de beheerders zien hoe dilemma's en kansen voor moeras- en weidevogels in de praktijk zijn opgepakt. Het volledige programma vindt u in de bijlage.

U bent van harte uitgenodigd bij het symposium aanwezig te zijn. Het vindt plaats in Hotel Volendam, Wagenweg, 1145 PW Katwoude. Ook de excursies naar het Ilperveld en het Wormer- en Jisperveld starten bij Hotel Volendam.

Het symposium is toegankelijk voor iedereen die in beheer en beleid te maken heeft met weidevogels en moerasvogels. Natuurbeheerders, beleidsmakers, politici, gemeenten, agrariërs, pers en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd. De voertaal is engels.

Het programma biedt de aanwezigen volop de gelegenheid informatie uit te wisselen over natuurbeheer in moeras- en weilandgebieden in vergelijkbare herstelprojecten, zowel in binnen- als buitenland.

Aan het symposium zijn voor de deelnemers geen kosten verbonden. Voor koffie en lunches wordt gezorgd. Reis- en verblijfkosten zijn voor rekening van de deelnemers.

Wilt u met het ingesloten antwoordformulier laten weten of u deelneemt? Na uw aanmelding ontvangt u een routebeschrijving.

Mocht u vragen hebben, neem dan contact op met Ilse Miedema, Landschap Noord-Holland, telefoon 0251-662254.

Internationaal symposium

Natuurherstel voor weidevogels en moerasvogels

Antwoordformulier

Graag ingevuld retourneren, faxen of mailen aan:

Stichting Landschap Noord-Holland
t.a.v. Ilse Miedema
Antwoordnummer 263
1900 VB CASTRICUM
fax 0251- 652 422
i.miedema@landschapnoordholland.nl

---

( Ik kom graag naar het symposium op 10 en 11 mei 2007. o Ik ben alleen op dag 1 (presentaties, workshops) aanwezig. o Ik ben alleen op dag 2 (excursiedag) aanwezig. ( Ik maak ontvang graag informatie over overnachtingsmogelijkheden ( Helaas, ik ben verhinderd.

Graag al uw gegevens hieronder invullen!
Naam:.................................
Organisatie:...............................
Adres:.................................
Postcode en Plaats:..........................
Land..................................
Telefoonnummer:...........................
Email: .................................


---- --
PROGRAMMA SYMPOSIUM Nature restoration for meadow birds and marsh birds

Datum: 10 en 11 mei
Locatie: Hotel Volendam, Katwoude
Voertaal: Engels

Donderdag 10 mei: lezingendag

9.30 ­ 9.40 Welkom door Jan Kuiper, directeur Landschap Noord-Holland

9.40 ­ 9.50 Introductie door Geert de Snoo (voorzitter), Universiteit Wageningen

9.50 ­ 10.15 Beheermaatregelen voor moeras- en weidevogels in het Ilperveld - Ron van 't Veer, Landschap Noord-Holland

10.15 ­ 10.40 Herstelkansen voor weidevogels in verruigde en verzuurde graslanden - Tom Damm, Ecologisch Adviesbureau Van der Goes & Groot, Alkmaar.

10.40 ­ 11.00 Pauze

11.00 ­ 11.30 Beleid en beheer van Moerasvogels in Nederland, Bernd de Bruin, Vogelbescherming Nederland

11.30 ­ 12.00 Herstelprogramma's voor Roerdomp in Duitsland, enkele voorbeelden, Jochen Purps, Brandenburg State Office for Environment (BSOE), Duitsland.

12.00 ­ 13.30 Lunchpauze (vanaf 13.00 uur draait "Mannen en eieren" een documentaire over weidevogelbescherming, duur 20 minuten)

13.30 ­ 14.00 'Booming Business: het bepalen van beperkende factoren en het ontwerpen van inrichtingsmaatregelen voor Roerdomp in Nederland, Ron van der Hut, Ecologisch Adviesbureau Altenburg & Wymenga, Veenwouden

14.00 ­ 14.30 Beheeranalyse van goede en slechte weidevogellocaties in een nat veenweidegebied - David Klein, Alterra, Univ. Wageningen

14.30 ­ 15.00 Vernatting en bodemchemie: gevolgen voor de graslandstructuur en toename Juncus effusus (Pitrus) - Leon Lamers, Universiteit Nijmegen

z.o.z.

(Vervolg lezingendag 10 mei)

15.00 ­ 15.30 Roerdomphabitats in Groot-Brittannië, kenmerken en beheer. Graham White, RSPB (Royal Society for the Protection of Birds), Groot Brittannië.

15.30 ­ 16.00 Pauze

16.00 ­ 17.30 Plenaire discussie: Hoe kunnen moerasvogels en weidevogels in één Natura 2000 worden gecombineerd.

17.30 Afsluiting door Geert de Snoo, Universiteit Wageningen

17.40 Aperitief

Vrijdag 11 mei: Excursies, verzamelpunt Hotel Volendam, Katwoude

Tijdens de excursies laten we u zien hoe dilemma's en kansen voor moeras- en weidevogels zijn opgepakt. Hiervoor brengen we een bezoek aan Natura 2000 gebieden waar recent herstelmaatregelen en vernattingsmaatregelen zijn uitgevoerd. Beheerders laten er zien met welke problemen zij werden geconfronteerd, en hoe zij die succesvol hebben aangepakt.

9.30 ­ 12.30 uur: Natura 2000 gebied Ilperveld. Keuzes en dilemma's in het beheer van rietmoerassen en weidevogelgraslanden. Speciale aandacht voor het leefgebied van Noordse woelmuis, Roerdomp, Watersnip en de bijzondere plantengroei. Excursieleiding: Ron van 't Veer & Niels Hogeweg, Landschap Noord-Holland.

12.30 ­ 13.30 uur Lunch in Bezoekerscentrum Ilperveld, aangeboden door Landschap Noord-Holland

13.30 ­ 16.30 uur Natura 2000 gebied Wormer- en Jisperveld. Uitdagingen in het beheer voor Grutto en Roerdomp.
Excursieleiding: Ed Zijp, Natuurmonumenten.

16.30 ­ 16.40 uur Afsluiting in Hotel Volendam door Ron van 't Veer, Landschap Noord-Holland.

16.40 uur Aperitief.


---- --