Ingezonden persbericht


Expositie van Kunstenaarsvereniging "De Onafhankelijken" uit Amsterdam in het gebouw van Alcatel-Lucent, te Rijswijk

Op uitnodiging van Telecombedrijf Alcatel-Lucent in Rijswijk exposeren 30 leden van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging "De Onafhankelijken" in de vestiging te Rijswijk.

De Onafhankelijken is opgericht in 1912 en heeft een belangrijke rol gespeeld in de omslag in de beeldende kunst die aan het begin van de vorige eeuw plaatsvond.

Vanaf 1919 kreeg De Onafhankelijken toegang tot het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Zo exposeerden er op uitnodiging van het toenmalig bestuur o.a Chagall, Klee, Matisse, Picasso en Zadkine. Leden van de vereniging waren in de loop van de tijd onder meer Erfmann, Rädecker, Verwey, Willinck en Citroen.

De uitnodiging door Alcatel-Lucent om in hun bedrijf te exposeren, past in de huidige doelstellingen van de vereniging. Door het huidige sociaal-culturele beleid van Amsterdam is het voor de Onafhankelijken financieel onmogelijk gebleken om hun eigen werk-en expositieruimte te behouden.

Onder de naam"De Onafhankelijken op locatie" strijken de leden nu in kleine of grotere groepen als nieuwe nomaden neer op uiteenlopende plaatsen.

De expositie in Alcatel-Lucent laat een reeks uiteenlopende werken zien. Elke kunstenaar toont zijn eigen onafhankelijkheid in het werk.

Dat de kunstwerken toch een geheel vormen komt door de manier waarop de werken in het gebouw van gastheer Alcatel-Lucent hun plaats hebben genomen. Ze hangen in het gebouw alsof ze zich er thuis voelen. De fysiek aanwezige kunstwerken waaruit het handwerk van de kunstenaars spreekt, staat in een spannende verhouding tot de digitale wereld waarvan Alcatel-Lucent deel uitmaakt.

Op een bijzondere manier is er een communicatie tot stand gekomen tussen Kunst en Bedrijf.

Duur van de Expositie:

Van 11 mei-29 juni 2007

De expositie is, na telefonisch overleg ( 070-3079111) te bezichtigingen tijdens kantooruren

Adres: Alcatel-Lucent

Burg. Elsenlaan 170 te Rijswijk