Ingezonden persbericht


Persbericht Parkstad Limburg Theaters, dinsdag 1 mei 2007

PERSBERICHT

Eerste symfonische concert in nieuwe klankkamer Theater Heerlen

Bröcheler en Spanjaard stellen akoestiek op de proef

De geheel vernieuwde klankkamer in de RABOzaal ondergaat op vrijdag 11 mei zijn eerste belangrijke vuurdoop. Bariton John Bröcheler en het Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van Ed Spanjaard zullen tijdens het eerste symfonische concert in het vernieuwde Theater Heerlen de nieuwste snufjes op het gebied van de akoestiek op hun waarde testen. Tijdens een wandeling door het in aanbouw zijnde theater waren zowel John Bröcheler als Ed Spanjaard eigenlijk maar in èèn zaak geïnteresseerd: hoe is de akoestiek? Het antwoord is pas te geven op vrijdag 11 mei na afloop van het concert. Theater Heerlen verwacht dan ook veel liefhebbers van klassieke muziek in de zaal, die samen met de professionals hun oordeel kunnen geven.

De klankkamer is een aan drie zijden en een bovenzijde afgesloten ruimte op het podium vanwaaruit het geluid zo optimaal mogelijk naar het publiek geleid wordt. De nieuwe klankkamer is door een team van internationale wetenschappers, architecten en akoestici ontwikkeld. De elementen, waaruit de klankkamer wordt opgebouwd, bestaan uit tientallen houten schotten. De schotten hebben een soort wingvorm met kleine reliëfs. Volgens de theatertechnici is het een ingewikkelde en tijdrovende klus geworden om de klankkamer op te bouwen en weer af te breken. Vooral dat laatste zal vaak vele nachtelijke uurtjes gaan vergen.

Aan dit symfonische concert, dat op vrijdag 11 mei om 20.00 uur in de RABOzaal wordt gegeven, wordt naast John Bröcheler ook door het mannenkoor Cantus ex Corde meegewerkt. Voorafgaand aan dit concert is er om 19.00 uur een inleiding op het programma. Voor Vrienden van het LSO en Parkstad Limburg Theaters is de toegang tot inleiding gratis. Het programma 'Spanjaard en Bröcheler', waarmee de nieuwe klankkamer in gebruik wordt genomen, bestaat uit: Franz Schubert / Ouverture 'Rosamunde' (Die Zauberharfe) Franz Schubert / Liederen (bew. Reger/Liszt)
Maurice Ravel / Menuet antique
Maurice Ravel / Don Quichotte a Dulcinée
Richard Wagner / Parsifal delen uit akte 3, 'Amfortasscène' Modest Moesorgski / Boris Godoenov (sterfscène)

John Bröcheler vertolkt al ruim dertig jaar grote rollen in de belangrijkste operahuizen ter wereld. 'Zingen is telefoneren met je ziel', aldus deze Limburgse bariton, die centraal staat in dit afwisselend programma. Van de schijnbare eenvoud van Schubert tot de massieve, indrukwekkende klankwereld van Wagner, John Bröcheler heeft het allemaal in huis.

Eerste concert in het vernieuwde Theater Heerlen, Limburgs Symfonie Orkest, Symfonisch concert 'Spanjaard en Bröcheler' met mannenkoor Cantus Ex Corde, dirigent: Ed Spanjaard, solist: John Bröcheler, bariton. Theater Heerlen, RABOzaal, vrijdag 11 mei 20.00 uur, E 26,00 E 22,00 E 18,00, Kinderen t/m 12 jaar: E 21,00. Inleiding om 19.00 uur. Toegang: E 3,00.

Einde Persbericht Parkstad Limburg Theaters.

Méér persinfo (