Universiteit van Tilburg


1 mei 2007

Depressiviteit verslechtert herstel na hartinfarct

Promotie medisch psychologe Elisabeth Martens

Een hartpatiënt die kampt met angst of depressieve klachten na een hartinfarct herstelt minder goed en heeft meer kans op overlijden dan iemand die lekker in zijn vel zit. Dat toonde Elisabeth Martens aan in onderzoek waarop ze 11 mei promoveert aan het Departement psychologie en gezondheid van de Universiteit van Tilburg.

Bij een hartinfarct krijgt niet alleen het lichaam, maar ook de geest een forse klap. Bijna 50 procent van de hartinfarctpatiënten ontwikkelt symptomen van depressie of angst, zo blijkt uit het onderzoek van Martens. Deze patiënten zijn minder ernstig depressief dan psychiatrische patiënten, maar hun gevoelens hebben niettemin een negatieve invloed op hun herstel. Martens volgde vier jaar lang 500 hartinfarctpatiënten in ziekenhuizen in Tilburg, Eindhoven en Geldrop, vanaf hun ziekenhuisopname tot gemiddeld anderhalf jaar daarna. Patiënten die kampten met symptomen van depressie en angst bleken bijna driemaal zoveel kans op een nieuw hartinfarct of overlijden te hebben dan patiënten zonder deze symptomen. Daarnaast hadden depressieve hartinfarctpatiënten met een depressieverleden ruim driemaal zoveel kans op lichamelijke beperkingen en viermaal zoveel kans op een verminderde kwaliteit van leven dan patiënten zonder depressie. Martens pleit voor nazorg voor hartpatiënten waarin medische en psychologische expertise wordt gecombineerd. Bovendien moet niet alleen gekeken worden naar symptomen van depressiviteit en angst, maar ook naar persoonlijkheid. Mensen die van nature vaak negatieve emoties ervaren en niet gauw hun gevoelens kenbaar maken, herstellen bijvoorbeeld ook minder voorspoedig.

Elisabeth Martens (1978, Eindhoven), studeerde psychologie aan de Universiteit van Tilburg en specialiseerde zich in de medische psychologie. Daarnaast behaalde zij haar masterstitel in Affective neuroscience (cum laude), een gezamenlijk programma van de Universiteiten van Maastricht en Florence. Ze promoveert als eerste bij CoRPS, het Center of Research for Psychology in Somatic diseases aan de UvT. Sinds december 2006 is Martens als post-doc verbonden aan het Departement psychologie en gezondheid van de UvT. Daarnaast werkt ze als klinisch psychologe bij P&M Arbeidsreïntegratie in Eindhoven.

Noot voor de pers
Voorafgaand aan de promotie op 11 mei wordt vanaf 9.30 uur in het Tias Building (UvT, Warandelaan 2) een symposium georganiseerd over de relatie tussen psychische factoren en hart- en vaatziekten. Meer informatie: Mariette Rozen, e-mail m.rozen@uvt.nl, tel. 013-466 2175. De promotiezitting van Elisabeth Martens vindt plaats om 14.00 uur in de Aula van de Universiteit van Tilburg. Promotoren zijn prof. dr. Johan Denollet (UvT), dr. Susanne Pedersen (UvT) en dr. Hans Bonnier (Catharina Ziekenhuis Eindhoven). Het proefschrift The complex nature of depression after acute myocardial infarction: Evolution and consequences (ISBN 978 90 90217789) is voor journalisten verkrijgbaar via de Afdeling Voorlichting & Externe Betrekkingen, e-mail persberichtuvt@uvt.nl. Voor meer informatie over de promotie kunt u zich wenden tot Liesje Martens, e.j.martens@uvt.nl / tel. 013-466 8169. Meer persberichten van de UvT staan op www.uvt.nl/persberichten.