Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 1 mei 2007

Voorzitter Mieke van der Weij maakt selectie theatervoorstellingen TF-1 bekend

Bekendmaking selectie TF-1: vrijdag 11 mei om 12:00 uur op www.tf.nl

Op vrijdag 11 mei maakt de vakjury van theaterfestival TF de selectie voor TF-1, het Theaterfestival van Nederland en Vlaanderen bekend. De keuze, bestaande uit vijf grote- en vijf kleine zaal producties, wordt om 12:00 uur bekend gemaakt op www.tf.nl. Drie van de tien door Nederlandse juryleden geselecteerde voorstellingen zijn tevens te zien tijdens het Theaterfestival Vlaanderen in Brussel. De Nederlandse jury maakt haar keuze gelijktijdig met de jury van het Vlaamse (zuster) Theaterfestival bekend.

Van 30 augustus tot en met 9 september 2007 vindt de tweede editie van het landelijke theaterfestival TF plaats in Amsterdam. Tijdens het festival worden ondermeer de tien theaterproducties getoond die zijn geselecteerd door de vakjury.

De TF-1 jury 2007 bestaat, naast voorzitter Mieke van der Weij (radio- en televisiepresentator) uit Tarkan Köroglu (theatermaker, regisseur Theater EA), Daphne Richter (dramaturg en freelance criticus), Ivo Kuyl (dramaturg Koninklijke Vlaamse Schouwburg te Brussel) en Ursul de Geer (regisseur). De jury van het Vlaamse Festival bestaat uit Neske Beks, Hanneke Paauwe en Dirk Verstockt.

Tijdens TF-1 zullen ook enkele genomineerde voorstellingen voor de Toneel Publieksprijs te zien zijn. De Toneel Publieksprijs is de enige theaterprijs waarbij het publiek bepaalt wie de winnaar is. Een prijs die door media, publiek en het theaterveld niet alleen als publiekswaardering, maar ook als kwaliteitskeurmerk ervaren wordt.

Het Gala van het Nederlands Theater vindt plaats tijdens TF op zondag 9 september in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Hier worden de belangrijkste Nederlandse VSCD theaterprijzen uitgereikt, zoals de Louis en Theo d'Or, de Mimeprijs en de Toneelpublieksprijs.

Theaterfestival TF bestaat uit vier verschillende themakanalen, die samen het festival vormen: TF-1 vormt de kern van het festival en biedt de Nederlands - Vlaamse Theaterselectie. Tijdens TF-1 zijn de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen nog één keer te zien. TF-2 is het Amsterdam Fringe Festival. In tegenstelling tot TF-1 kent de fringe een open inschrijving. Hoofddoel van het Amsterdam Fringe Festival is het aanjagen van het eigen artistiek initiatief. TF-3 biedt verdieping voor veelkijkers en vakgenoten. Het programma bestaat onder andere uit minicongressen, debatten, interviews, masterclasses, lezingen en een bezoekersprogramma voor buitenlandse bezoekers. TF-4 toont de Vlaamse keuze, hier wordt een aantal voorstellingen uit de selectie van het zusterfestival Theaterfestival Vlaanderen getoond.

Kaartverkoop voor TF start 1 juli via www.tf.nl, kassa Stadsschouwburg: 020-6242311

----------