Gemeente Rotterdam

In de week van 8 tot 11 mei vergaderen de raadscommissies. In de commissie worden onderwerpen voorbesproken, waarna een aantal onderwerpen voor besluitvorming naar de raadsvergadering gaan. Lees in het commissiebericht waarover de commissies de komende week vergaderen. Belanghebbenden kunnen zich tot twee werkdagen voor de vergadering aanmelden voor het vragenhalfuur van de commissie.

Commissie Maatschappelijke Ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie

Dinsdag 8 mei, 9.30 uur

De commissie bespreekt een voorstel van het college om geld ter beschikking te stellen aan de GGD Rijnmond. De GGD wil hiermee een mobiele röntgenunit (MRU) aanschaffen, om gedetineerden in de regio Zuid-Holland te screenen op tuberculose. De GGD doet dit in opdracht van de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Op verzoek van de fractie Leefbaar Rotterdam wordt gesproken over activiteiten van Riagg Rijnmond in Marokko. Het Riagg continueert zorg in het land van herkomst, omdat dit een positief effect zou hebben op het ziektebeeld van de patiënten als ze terugkeren naar Nederland. De fractie heeft hierover vragen gesteld aan het college, maar vindt in de antwoorden aanleiding om het onderwerp in de commissie te bespreken.

De commissie bespreekt of ze kan instemmen met het voorstel van het college over de manier waarop de motie "gratis openbaar vervoer voor uitjes basisscholen wordt afgedaan. Het college heeft aangegeven de motie niet zoals gevraagd uit te kunnen voeren en heeft daarom alternatieven gegeven die tegemoet komen aan de motie.

De commissie bespreekt verder het Actieplan Rotterdam leest! Rotterdam schrijft! en het uitvoeringsprogramma "De Rotterdamse aanpak van Huiselijk Geweld". Aan de orde komt hoe ze de resultaten van beide programmas wil volgen en of bespreking van de plannen in de raadsvergadering nodig is. Tot slot bespreekt de commissie het onderzoek van de Nico Adriaan Stichting naar de bezoekerspopulatie in de Pauluskerk in verband met de consequenties voor de nodige opvanglocaties.

Commissie Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport

Woensdag 9 mei, 9.30 uur

De commissie bespreekt het raadsvoorstel over de afdoening van de motie Pastors en Schuurman, waarin onder anderen aandacht is gevraagd voor de huisvestingsproblematiek van werknemers uit Oost-Europa. In de motie wordt het college gevraagd te onderzoeken of Rotterdamse bijstandsgerechtigden geplaatst kunnen worden op vacatures waarvoor nu werkvergunningen worden verstrekt aan buitenlandse werknemers. Daarnaast wisselt de commissie van gedachten over het voorstel voor de afdoening van de motie Yildirim om de Rotterdamse regeling voor het verstrekken van startersleningen te verruimen.

Commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur

Woensdag 9 mei, 14.00 uur

De commissie adviseert over het raadsvoorstel om Art House Lantaren/Venster naar de Wilhelminapier te verhuizen. Hiervoor is een bedrag van 5 miljoen opgenomen in de investeringsmonitor. Het college verwacht dat de functies van Lantaren/Venster op deze nieuwe locatie weer volledig tot hun recht komen.

De commissie maakt kennis met de nieuwe directeur van het Huis voor de Culturele Dialoog. Verder bespreekt de commissie hoe ze de resultaten van het actieprogramma Ieder kind wint in Rotterdam wil volgen. Enkele maatregelen uit dit actieprogramma zijn al genomen naar aanleiding van het dossier Maasmeisje. De commissie heeft onlangs in een externe oriëntatie kennis gemaakt met de samenwerking van ketenpartners in de Jeugdzorg.

De commissie besteedt ook nog aandacht aan de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Rotterdam 2006 en aan een rapport over het jongerenwerk.

Commissie Economie, Sociale Zaken, Haven, Milieu en Vervoer

Donderdag 10 mei, 9.30 uur

De commissie bespreekt het rapport Visie en Uitvoeringsprogramma Creatieve Economie. Het programma is gericht op het faciliteren en stimuleren van de creatieve industrie in Rotterdam. Vervolgens zal worden gesproken over het Uitvoeringsprogramma Stadshavens Rotterdam 2007-2010. De gemeente en het Havenbedrijf Rotterdam gaan de komende decennia gezamenlijk investeren en werken aan de vernieuwing en herontwikkeling van het stadshavensgebied. Het programma omvat naast een visie op de langere termijn, een concrete uitvoeringsagenda voor de periode 2007 tot 2010.

De commissie bespreekt het voorstel om de motie Moti af te doen over gratis openbaar vervoer in de daluren voor 65-plussers. Tenslotte komt de tweede wijziging van de re-integratie verordening Wet werk en bijstand aan de orde.

Commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen

Donderdag 10 mei, 19.30 uur

Ter voorbereiding op het debat in de raad bespreekt de commissie het raadsvoorstel Werkplan integriteit 2007-2010: integer Rotterdam en het protocol ongewenste omgangsvormen naar aanleiding van de motie-Wijntuin. Ook behandelt de commissie de jaarverslagen van de gemeentelijke ombudsman, de Algemene bezwaarschriftencommissie en het Burgerjaarverslag. In deze drie verslagen wordt duidelijk dat maatwerk in de dienstverlening aan de burger steeds belangrijker wordt. Tenslotte komt de rapportage bestuurlijke samenwerkingsverbanden aan bod.

Actualiteitenuur gemeenteraad

Donderdag 10 mei, 14.00 uur

De onderwerpen zijn donderdagochtend na 10.00 uur bekend.

Commissie tot Onderzoek van de Rekening

Vrijdag 11 mei, 15.00 uur, zaal 105

BESLOTEN VERGADERING

De commissie is gestart met haar jaarlijkse onderzoek naar de gemeenterekening. Voor het onderzoek baseert zij zich op de Gemeenterekening 2006, het rapport van Audit Services Rotterdam (de interne accountant) en het rapport van de externe accountant. In de onderzoeksfase zijn alle vergaderingen van de COR besloten. Volgens planning zal het COR-advies over de Gemeenterekening 2006 in de tweede week van juni aan de raad worden toegezonden.

Bron: Griffie, 04-05-2007