Afrikaanse koningen gaan in Den Haag naar de markt


04.05.2007 / 17:05 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Lghi

Lghi

Afrikaanse koningen gaan in Den Haag naar de markt

Een traditionele Afrikaanse marktplaats, compleet met modderige looppaden en de stank van afval en ongekoelde en in de zon verwarmde levensmiddelen, neemt vrijdag 11 mei voor één dag bezit van de stoep vóór het stadhuis in Den Haag. Binnen vindt een bijzondere ontmoeting plaats, tussen twee West-Afrikaanse koningen, een delegatie Afrikaanse marktvrouwen en vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid, waaronder de Haagse burgemeester Deetman en een topambtenaar van het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. De laatste spreekt speciaal namens minister Bert Koenders.

Marktplaatsen vormen nu een rem op de groei
De nagebootste marktplaats vormt de kleurrijke en tegelijkertijd schrikwekkende omlijsting van The Hague Dialogue 2007 'Economic Mothers of Africa, arise! Deze internationale bijeenkomst is bedoeld om de aandacht te vestigen op de sleutelrol die traditionele Afrikaanse marktplaatsen kunnen vervullen bij het stimuleren van economische groei vanuit een 'bottom up'-benadering.
Kleinschalige handel is de belangrijkste bron van inkomsten voor zo'n 70 % van alle Afrikaanse volwassenen met kinderen. Veel gezinnen zijn voor hun levensonderhoud aangewezen op de plaatselijke markt. Maar in de praktijk zijn de marktplaatsen eerder een rem op de lokale economische groei, door een volstrekt gebrek aan ongeveer alles. Geen elektriciteit en geen koelmogelijkheden voor bederfelijke waar, geen riolering, geen vuilnisophaaldienst, geen bestrating en geen toiletten. Wie ooit in Afrika is geweest, kent het beeld: vrouwen die vanaf kleedjes in de modder hun levensmiddelen verkopen, onbeschermd door de brandende zon, de vele vliegen en ander ongedierte.

Steunbetuiging prinses Maximá
The Hague Dialogue 2007 wordt georganiseerd door Ezehk Obioha. Deze Nederlandse ondernemer is in Nigeria geboren. Sinds hij een aantal jaren geleden zijn geboorteland opnieuw bezocht, heeft hij de renovatie en wederopbouw van West-Afrika's marktplaatsen tot een welhaast persoonlijke missie gemaakt. Waarbij hij ook aardig resultaat weet te boeken, gezien schriftelijke steunbetuigingen van prinses Maximá en bijdragen van sponsors zoals KLM.

Volgens Obioha en zijn organisatie voor duurzame ontwikkeling LGH International, zijn Afrika's marktplaatsen het meest logische vertrekpunt voor de verdere economische ontwikkeling van het Afrikaanse continent. Maar door het volstrekt ontbreken van hygiëne zijn de marktplaatsen nu een broedplaats van ziekten, zoals malaria en diarree. Bovendien bieden de slechte omstandigheden geen enkele prikkel aan de verkopers om hun eigen omstandigheden te verbeteren.
LGH International slaagt erin steeds meer internationale organisaties ervan te overtuigen dat de economische vooruitgang van Afrika begint met het renoveren van de vele honderdduizenden marktplaatsen. Want díe vormen het hart van de Afrikaanse economie; ze zijn de plaatsen waar de gewone man en vrouw hun geld verdienen en inkopen doen. 'Samen bouwen aan de marktplaats is de snelste weg om resultaat te behalen én op microniveau voor economische stimulansen te zorgen.' Obioha is ervan overtuigd dat renovatie niet alleen tot een drastische vermindering van het aantal ziekten zal leiden, maar dat ook de migratie van jonge Afrikanen naar het Westen erdoor zal verminderen. Inmiddels heeft LGH International in Ghana al een eerste marktplaats gerenoveerd. Obioha hoopt nu op een 'olievlekwerking', maar heeft daar hulp bij nodig, van westerse overheden en sponsors.

Koning Williams Ugwoakporokaefu Ukegbu en koning Osagyefuo Amoatia Ofori-panin Dankzij Obioha's niet aflatende inspanningen komt er aanstaande vrijdag 11mei een indrukwekkend internationaal gezelschap bijeen. Opvallende namen: koning Williams Ugwoakporokaefu Ukegbu of Aba (Niger Delta) en koning Osagyefuo Amoatia Ofori-panin (Oost-Ghana). Vergezeld door een delegatie van Afrikaanse marktvrouwen zullen zij met de de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven een ongetwijfeld levendige discussie aangaan.

Bij deze nodigen we uw redactie van harte uit aanwezig te zijn bij The Hague Dialogue 2007
- Economic Mothers of Africa, arise! Vanwege de verwachte belangstelling verzoeken we u om zo tijdig mogelijk uw deelname per mail bekend te maken. U krijgt vervolgens per ommegaande het dagprogramma toegestuurd.

---------------
Speciaal voor vertegenwoordigers van de pers:
Om u in te schrijven, maar ook voor interviewverzoeken met één van de deelnemers van The Hague Dialogue 2007, mail uw gegevens naar info@lghi.org of bel rechtstreeks met Ezehk Obioha, tel. 06 - 44 681 119

Foto materiaal en documenten met achtergrond informatie beschikbaar voor publicatie kunt u vinden op: www.lghi.org/downloads

'contact gegevens'