NEN


Standaard voor archivering e-mail

vrijdag 11 mei 2007, 17:06

Een werkgroep van de Storage Networking Industry Association (SNIA) wil een standaard ontwikkelen waarmee e-mail en medische en financiële gegevens makkelijker te archiveren zijn. De British Library heeft al een methode gevonden om e-mails op te slaan.

Metadatastandaard voor archivering
Op basis van de Extensible Access Method (XAM) zal de werkgroep van de SNIA 'fixed content' en de manier waarop deze opgeslagen wordt, eenduidiger beschrijven. Ook krijgen softwareleveranciers een ontwikkelkit (SDK) voor het aanpassen van hun pakketten aan de standaard. Informatie zoals e-mail moet steeds meer en beter worden opgeslagen volgens de heersende wetgeving, zoals de Sarbanes-Oxley wet in de Verenigde Staten. Voor het beschrijven van die gegevens met metadata zijn wel normen beschikbaar, maar niet voor de manier waarop ze worden opgeslagen. Met de nieuwe standaard hoeft dat niet langer handmatig te worden bijgehouden. Ook blijft de informatie doorzoekbaar voor het geval de applicatie waarmee die is vastgelegd, niet langer meer voorhanden is.
Bron: Automatiseringgids

Uniek e-mailarchief
Humor, gezeur, blunders en romantiek uit e-mails worden binnenkort vereeuwigd. Miljoenen e-mails zullen in de British Library worden opgeslagen om de communicatie van nu te bewaren voor toekomstige generaties. De Amerikaanse softwaregigant Microsoft werkt ook mee aan het project. "We willen laten zien wat voor rol e-mail speelt in ons dagelijks leven. Van huwelijksaanzoeken tot scheidingen, in het e-mailverkeer speelt zich vaak een ware soap af", zegt Jo Wickremasinge, campagneleider van Windows Live Hotmail, tegen de Britse krant de Guardian. "Digitale archivering van e-mail op deze schaal is niet eerder geprobeerd en we zijn heel blij dat we zo een groot deel van onze tijd kunnen vastleggen", zegt John Tuck, hoofd van de Britse collecties van de British Library, de Britse nationale bibliotheek.
Bron: Elsevier

Normen over dit onderwerp

* NEN-ISO 15489-1:2001 Informatie en documentatie - Informatie- en archiefmanagement - Deel 1: Algemeen

* NPR-ISO/TR 15489-2:2001 Informatie en documentatie - Archiefbeheer
- Deel 2: Richtlijnen

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Normcommissie informatie- en archiefmanagement Archiefmanagement volgens NEN-ISO 15489 (Cursus) NEN ICT-Mail (Publicatie)