Dodo-massagraf biedt ongekende onderzoeksperspectieven


09.05.2007 / 12:04 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Naturalis

Naturalis

Leiden, 9 mei 2007 - Vrijdag 11 mei a.s. organiseert Naturalis een internationaal symposium over de voortgang van het onderzoek naar het dodo-massagraf in Mauritius. Belangrijk onderzoeksresultaat tot nu toe is dat het tot de grootste natuurlijke graven ter wereld behoord. Het massagraf werd in oktober 2005 ontdekt door Nederlandse onderzoekers. In juni 2006 is een internationaal team teruggekeerd naar Mauritius om meer spectaculaire vondsten te doen. Het symposium wordt in samenwerking met de Treub Maatschappij en het Dodo Research Programme georganiseerd.

Het dodo-massagraf op Mauritius blijkt tot de grootste natuurlijke graven van de wereld te behoren. Daarbij is het ook een van de weinige graven totnogtoe gevonden op een vulkanisch eiland. Het biedt dan ook ongekende onderzoeksperspectieven naar het functioneren van eilandecosystemen voor de komst van de mens. Wetenschappers zullen op het symposium resultaten presenteren over het ontstaan van het graf, het dieet van de dodo (Raphus cucullatus) en of er al dan niet DNA in de resten voorkomt. Het mysterie rond de verdwijning van de dodo houdt de gemoederen van de betrokken wetenschappers nog steeds bezig.

Nieuwe expeditie
In augustus van dit jaar gaat Naturalis weer op expeditie naar Mauritius. Dan wordt met behulp van TNO-grondwaterdeskundigen een bijzondere opgraving gedaan. Doel is de bottenlaag die één meter onder grond ligt, droog te leggen door bemalingen. Op deze manier kan forensisch onderzoek worden uitgevoerd waarin precies wordt nagegaan hoelang en hoe de botten in het graf liggen. Uit deze resultaten kan naar alle waarschijnlijkheid worden afgeleid hoe de dieren aan hun einde zijn gekomen.

Nadat het massagraf in oktober 2005 op Mauritius ontdekt is, is in juni 2006 door een internationaal onderzoeksteam op dezelfde plek een intact onderlichaam van een dodoskelet gevonden. Het gaat om de heup en vier bijpassende beenbotten. Door deze veelbelovende vondst verwacht het team op dezelfde vindplaats complete dodoskeletten te ontdekken. Naast het onderlichaam zijn onderdelen van een schedel, een snavel, wervels, vleugels, teenbotjes en borstbeen van de dodo opgegraven.