Bijzonder hoogleraar Literatuur en Samenleving in Rotterdam


ROTTERDAM, 20070511 -- De Erasmus Universiteit Rotterdam krijgt dit jaar een bijzonder hoogleraar Literatuur en Samenleving. Dit wordt dr. Frans-Willem Korsten, universitair docent Literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. Korsten gaat zich bezighouden met onderzoek en onderwijs op het gebied van de relatie tussen literatuur en samenleving, met bijzondere aandacht voor het literaire klimaat in de stad Rotterdam.

Korsten is naast zijn werk bij de universiteit Leiden ook als tutor verbonden aan het Piet Zwart Instituut van de Rotterdamse Willem de Kooning Academie en hij is voorzitter van de sectie Letteren van de Raad voor Cultuur. Hij publiceerde onder meer een vooraanstaande inleiding in de literatuurwetenschap (Lessen in Literatuur, Nijmegen: Vantilt, 2005) en recentelijk een spraakmakende studie over het toneelwerk van Joost van den Vondel (Vondel belicht - voorstellingen van soevereiniteit, Hilversum: Verloren, 2006)

De letteren in Rotterdam maken de laatste jaren een bloei door. Naast de bekende festivals zoals Poetry International, het Lezersfeest en Geen Daden Maar Woorden (GDMW), en naast de vestiging van de unie Passionate, Bulkboek en Kunstbende Zuid-Holland in Rotterdam zijn er steeds meer initiatieven. Daarmee wordt duidelijk dat de culturele inhaalslag die Rotterdam doormaakt, zich ook op het gebied van de letteren manifesteert.

Het Rotterdams Letterenoverleg, waarin vrijwel alle Rotterdamse cultureel-literaire organisaties vertegenwoordigd zijn, vond daarom dat letterenstudies in deze stad niet langer mochten ontbreken. Daartoe is eerder de Noodfaculteit Letteren opgericht, waaruit de Stichting Letteren en Samenleving is voortgekomen. Deze heeft fondsen heeft geworven om de bijzondere leerstoel te kunnen bekostigen.

Per 1 mei is deze bijzondere leerstoel Literatuur en Samenleving een feit dankzij steun van met name de gemeente Rotterdam en de Maatschappij tot Nut van het Algemeen. De Stichting Letteren en Samenleving Rotterdam gaat nu verder met het werven van aanvullende fondsen voor onderzoek en onderwijs.

De bijzonder hoogleraar zal gaan werken binnen de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen (FHK) van de Erasmus Universiteit.





Stichting Letteren en Samenleving Rotterdam