Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Kinderdijk, 22 februari 2007

=============
Opbrengst voorstellingen voor herstel molens

De Klucht van de Molenaar in Kinderdijk!

De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk organiseert in samenwerking met stichting Jaar van de Molens 2007 en Vereniging de Hollandsche Molen in mei en juni 2007 veertien voorstellingen van De Klucht van de Molenaar van Bredero (1585-1618). Dit gebeurt in het kader van het "Jaar van de Molens". De komedie wordt gespeeld door theatergroep De Kale, die het stuk met veel succes al eerder in 2002 en 2003 opvoerde. Speciaal voor het "Jaar van de Molens" neemt het gezelschap de voorstelling in reprise en speelt het twee maanden op een unieke buitenlocatie: te beginnen bij de bezoekmolen van Kinderdijk met een kleine tribune en uitzicht op de molens.

In het toneelstuk uit 1613 schetst Bredero een warmbloedige molenaar, die de huwelijkse trouw op de hak neemt, maar die uiteindelijk in zijn eigen kuil valt. Dit gegeven op zich is al komisch. Maar met name het Bredero zo eigen bloemrijke en onverschrokken taalgebruik maakt het stuk onweerstaanbaar. De Klucht, die afsluit met Bredero's beroemde lijfspreuk "'t kan verkeren", is geschikt voor een breed publiek.

De landelijke première is op 11 mei aan de vooravond van de nationale geldinzamelingsactie voor de instandhouding van de molens. Voor de voorstelling wordt een tijdelijke tribune gebouwd met een capaciteit voor 246 personen. De voorstelling vormt de kern van een tiental gesponsorde (besloten) avonden in Oud Hollandse sfeer die in de anderhalve week na de première ( tot en met 19 mei) en de laatste week van juni (23 t/m 30 juni) zullen plaatsvinden. Naast deze avonden worden tenminste drie algemeen toegankelijke voorstellingen opgevoerd en wordt er naar gestreefd de beschikbare tribune ook voor een aantal andere passende culturele activiteiten te benutten. Deze laatste activiteiten, die een "polderbrede" opzet hebben, worden in samenspraak met de stichting door een initiatiefgroep met den Hâneker en de Kamer van Koophandel Rotterdam als trekker ontwikkeld in de periode tussen 20 mei en 22 juni.

Programma

Het programma is van 18.00 tot 22.30 uur gepland, mede in verband met de vereiste natuur- en milieuvergunningen. De voorstelling vindt plaats van 20.00 tot 21.00 uur. In beginsel betalen de 10 sponsors elk een tiende van de totale kosten alsmede een donatie aan de stichting. Alle bezoekers worden bovendien voor het molenjaar 2007 Vriend van de Stichting. De Stichting hoopt zo aan deze activiteit een aansprekend bedrag over te houden voor de instandhouding van haar werelderfgoed en streeft ernaar met deze donatie molen Overwaard 4, de zogeheten contramolen, volledig in ere te herstellen. Momenteel zijn er voorstellingen vastgelegd door de Provincie Zuid Holland, IHC Holland Merwede, Biomet Nederland en de Kamer van Koophandel Rotterdam, terwijl er nog vier opties uitstaan. De kaartverkoop aan particulieren zal vanaf 2 april a.s. geschieden. U wordt hier nader over geïnformeerd via de website van de stichting, www.stichting-kinderdijk.nl en van de VVV Zuid-Holland Zuid, www.vvvzhz.nl.

Spelers De Klucht
Vastert van Aardenne - Slimme Piet, de molenaar
Celia van den Boogert - Aaltje Melis, de molenaarsvrouw Marieke de Kruijf - Trijn Jans, een stadse vrouw
Jérôme Reehuis - Joost, de molenaarsknecht
Regisseur is Victor van Swaay

Fysieke toneelvoorzieningen (tribune)

Het arrangement vindt plaats bij de bezoekmolen in de open lucht. De verharde rondgang aan de voet van de molen vormt het toneel. De molen vormt het decor; met name de deuren en ramen worden benut bij de voorstelling. Per voorstelling/arrangement is het aantal bezoekers max. 246 personen. De tribune wordt geplaatst op het terrein van de bezoekmolen (zijde Kinderdijk) direct buiten de veiligheidszone voor de wieken. De tribune is 12 bij 7.5 meter en 1.80 m. hoog en wordt geplaatst door een professionele tribunebouwer. Ook geluidsversterking en licht is professioneel verzorgd. .

Bereikbaarheid

De bezoekers komen via de Middelkade naar de bezoekmolen. Het parkeren aan de Middelkade zal worden georganiseerd en begeleid. In overleg met de sponsors zal worden nagegaan hoe het vervoer naar Kinderdijk optimaal inhoud kan krijgen. Vervoer over water naar Kinderdijk vanaf Dordrecht of Rotterdam of vanaf Ridderkerk met het driehoeksveer is mogelijk naast de touringcar of vertrek en aankomst per rondvaartboot (fluisterboot) over de boezem van de Overwaard en/of de Nederwaard.