Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persuitnodiging, 4 mei 2007

B-Basic reikt ton uit voor stimulering innovatie

Vrijdag 11 mei 2007 reikt B-Basic de Leo-Petrus-Innovation-Trophy uit aan het beste idee op het gebied van innovatie-stimulering in de bio-gebaseerde duurzame chemie. De prijs, honderdduizend euro, is bestemd voor het uitwerken en marktrijp maken van het winnende idee. De programmacommissie van B-Basic heeft besloten haar innovatie-stimuleringsprijs vanaf dit jaar te vernoemen naar de vorig jaar overleden Leo Petrus. De media zijn, na aanmelding, van harte welkom bij de uitreiking.


*** Programma ***
De uitreiking is in hotel De Sparrenhorst in Nunspeet. Het programma luidt als volgt: 16.30-16.40 uur: Inleidende woorden over Leo Petrus en de Trophy door Peter Lednor, gamechanger bij Shell. 16.40-16.45 uur: Bekendmaking winnaar Leo-Petrus-Innovation Trophy door Peter Lednor. 16.45-16.50 uur: Overhandiging Trophy aan winnaar door Michiel Petrus, zoon van Leo Petrus. 16.50-17.00 uur: Korte uitleg over inhoud winnende idee door winnaar.


*** Leo Petrus ***
Leo Petrus was Chief Scientist bij Shell en vertegenwoordigde Shell in de programmacommissie van B-Basic. Vorig jaar zou hij als lid van het Innovation Panel de winnaar van de Innovation Trophy 2006 bekendmaken. Onderweg naar de uitreiking werd hij onwel. Hij overleed later. Binnen en buiten Shell werd Leo Petrus gezien als drijvende kracht, enthousiast onderzoeker en promotor van vloeibare biobrandstoffen. Hij leidde op dit terrein een onderzoeksgroep op het Shell Research and Technology Centre in Amsterdam.


*** Leo-Petrus-Innovation-Trophy ***
B-Basic heeft de Innovation Trophy ingesteld om de onderzoekers binnen B-Basic extra te stimuleren om met baanbrekende, op toepassing in de industrie gerichte ideeën te komen. Dit gebeurt door het inbrengen van een wedstrijdelement en een forse financiële beloning. Het geld, honderdduizend euro, is bestemd voor vervolgonderzoek om het idee te laten landen in de industrie. De prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt. Dit jaar vindt de uitreiking plaats tijdens het B-Basic symposium.


*** B-Basic ***
B-Basic (www.b-basic.nl) staat voor Bio-BAsed Sustainable Industrial Chemistry, en richt zich op de bio-gebaseerde, duurzame, industriële chemie van de toekomst. Binnen het programma wordt onderzoek gedaan naar de productie van bulk- en fijnchemicaliën, farmaceutische producten en volledig nieuwe materialen. De industriële biotechnologie gebruikt hernieuwbare grondstoffen, zoals landbouwproducten en hun residuen. Hierbij worden micro-organismen en enzymen als katalysator gebruikt in productieprocessen.

B-Basic wordt uitgevoerd en medegefinancierd door een Nederlands consortium dat opereert onder verantwoordelijkheid van ACTS. Dat is het NWO-platform voor publiekprivate samenwerking in duurzaam chemisch onderzoek. Het Ministerie van Economische zaken is de belangrijkste stakeholder in ACTS. In B-Basic werken de universiteiten van Delft, Leiden, Wageningen en Groningen samen met de instituten TNO en AFSG en de bedrijven DSM, Akzo Nobel, Organon, Shell en Paques.


---
Noot voor de redactie,

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek