Ingezonden persbericht


Persbericht


1 mei 2007

Prins Friso wordt de eerste officiële vriend van de Molen

Op 11 mei wordt het officiële startsein gegeven voor de geldwervingsactie 'Molen zoekt vriend m/v' in het kader van het Jaar van de Molens 2007. In aanwezigheid van Prins Friso is er een speciaal middagprogramma voor genodigden in het molengebied van het Werelderfgoed Kinderdijk.

Officiële openingshandeling
Na de ontvangst van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso van Oranje-Nassau in het Wisboom gemaal, is er een boottocht langs de 19 molens van Kinderdijk. De tocht eindigt bij de bezoekmolen, waar een korte 'preview' is van de voorstelling De Klucht van De Molenaar. Deze komedie van Bredero (1585 -1618) gaat 's avonds in première en wordt gespeeld door theatergroep De Kale, die het stuk al in 2002 en 2003 met veel succes opvoerde. Speciaal voor het Jaar van de Molens neemt het gezelschap de voorstelling in reprise en speelt het twee maanden bij verschillende molens in Nederland. Het middagprogramma wordt afgesloten met de officiële opening van de geldwervingsactie Molen zoekt vriend m/v. Als beschermheer van De Hollandsche Molen wordt Prins Friso de eerste officiële particuliere vriend.

Molen zoekt vriend m/v

In het Jaar van de Molens kunnen particulieren en bedrijven een éénmalige bijdrage geven aan de geldwervingsactie Molen zoekt vriend m/v. Het geld wordt voor 100% besteed aan onderhoud van molens van stichtingen en verenigingen in Nederland. Het eerste grote bedrag is al door de BankGiro Loterij geschonken.

Nationale Molen- en Gemalendag

Veel molens beginnen met de geldwervingsactie onder het publiek tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag van zaterdag 12 mei, wanneer ruim 500 molens in Nederland open zijn voor het publiek. De opengestelde molens zijn te herkennen aan de blauwe wimpel die buiten wappert en dit jaar ook aan de speciale Jaar van de Molensvlag.

Het Jaar van de Molens
2007 draait om de Molens. In Nederland zijn ruim 1150 molens die karakteristiek zijn voor ons landschap. Nederlanders zijn trots op hun molens. Het is niet zonder reden dat de molen het gezicht van ons land naar buiten toe bepaalt. Maar er is tegelijkertijd zorg: veel molens staan stil, zijn onbemand of onbetaalbaar vanwege de kosten voor behoud en onderhoud. Daarom in 2007 een landelijk jaar met een gezamenlijk doel: zoveel mogelijk vrienden voor de molen. Door in 2007 vele activiteiten te organiseren op gebied van ondermeer sport, kunst en cultuur en culinair blijft Nederland ook in de toekomst molenland nummer 1! Voor meer informatie kijkt u op www.jaarvandemolens.nl.
---



Ingezonden persbericht