Ingezonden persbericht


UITNODIGING

Twee exposities in het Goethe-Institut Rotterdam

Opening: vrijdag 11 mei 2007, 17.00-19.00 uur

Tentoonstelling van dinsdag 15 mei 2007 t/m vrijdag 6 juli 2007 Entree gratis

Jan Brokof

Schwedt aan de Oder, 1977. Hier werd Jan Brokof geboren. Opgegroeid in een betonnen "Plattenbau" beleefde hij het design en de architectuur van de DDR aan den lijve. Brokof heeft levendige herinneringen aan de hoekige meubels en de omgeving van zijn kinderjaren. Hij vertoont in het Goethe-Institut tekeningen en houtsneden, waarmee hij 2005 de Marion Ermer-Prijs won.

Naast tekeningen en enkele meubelstukken worden ook impressies van posters tentoongesteld, die in Brokofs tienerkamer hingen. De kunstenaar overtuigt zowel technisch als artistiek met ongebruikelijke motieven van bijvoorbeeld Madonna en U2 in een houtsnede-uitvoering.

Brokofs schilderijen getuigen van een verleden tijd, die door hun reproductie tijdloos worden. Zij nodigen evenwel uit tot een sociaal kritische beschouwing.

100 jaar zitten op design -Vitra zitmeubels

Het Vitra-Museum presenteert zijn verzameling design-zitmeubels - van de oorsprong tot het heden. Naast stoelontwerpen uit de periode van het begin van de industriële massaproductie worden exemplarische hedendaagse ontwerpen vertoond. Van Gerrit Rietveld en Marcel Breuer tot Frank Gehry en Jasper Morrison zijn in deze collectie alle belangrijke stijlen in het industriële meubeldesign van de twintigste eeuw te zien.

Naast zitmeubels worden tekeningen, schetsen en afbeeldingen uit het archief van het Vitra Design Museum tentoongesteld, waarop interieurs met sprekende details in hun historische context te zien zijn. Het Vitra Design Museum is ontstaan uit de privé-verzameling en heeft zich inmiddels tot een van de meest gerenommeerde musea voor meubeldesign ontwikkeld.

Westersingel 9
3014 GM Rotterdam, Niederlande
Tel.: +31 10 2092090
Fax: +31 10 2092072
info@rotterdam.goethe.org