Gemeente Den Haag

Datum
8 mei 2007




Afrika leert van Haagse Markt

Het plein voor het Haagse stadhuis verandert vrijdag 11 mei tijdelijk in een Afrikaanse markt. Deelnemers aan een symposium over het economische belang van de markt in Afrika, dat in de raadszaal wordt gehouden, kunnen zo ervaren hoe het daar toegaat.

De conferentie, The Hague Dialogue, heeft tot doel Afrikaanse marktvrouwen en traditionele vorsten ervan te doordringen dat de markt één van de belangrijkste pijlers van de Afrikaanse economie is. Organisator Ezehk Obioha, directeur/oprichter van de stichting LGH International, verwacht dan ook 35 Afrikaanse vrouwen en twee koningen, Eze Williams Ugwoakporokaefu Ukedgu uit Nigeria en Osagyefuo Amoatia Ofori-panin uit Ghana. Zij hebben het initiatief genomen om drie marktplaatsen in Ghana op te knappen. Het symposium biedt hen gelegenheid daarover in overleg te gaan met westerse projectsponsors, deskundigen en Europese counterparts. In totaal worden 140 deelnemers verwacht.

Burgemeester Deetman van Den Haag opent de bijeenkomst om 9:30. Aansluitend wordt een film vertoond waarin de Afrikaanse markt wordt vergeleken met de Haagse Markt aan de Herman Costerstraat. LGH International werkt veel met audiovisuele middelen vanwege het analfabetisme in Afrika. Na de film komen onder meer aan het woord de West-Afrikaanse koningen, een vertegenwoordigster van Ghanese marktvrouwen, Maja Gadourek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen en Sabine Blokhuis, hoofd duurzame economische ontwikkeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kleinschalige handel is de belangrijkste bron van inkomsten voor zo'n 70 procent van alle Afrikaanse volwassenen met kinderen. Veel gezinnen zijn voor hun levensonderhoud aangewezen op de plaatselijke markt. Maar in de praktijk zijn de marktplaatsen eerder een rem op de lokale economische groei, door gebrek aan elektriciteit, koelmogelijkheden voor bederfelijke waar, riolering, vuilnisophaaldienst, bestrating en toiletten.

Op zaterdag 12 mei om 11 uur krijgen de Afrikaanse koningen en marktvrouwen een rondleiding over de Haagse Markt, de grootste markt van Europa. Het gezelschap verzamelt dan in Grand Café Le Palet op het Paletplein 176, Den Haag.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): U bent van harte welkom om de conferentie op 11 mei en de excursie naar de markt op 12 mei bij te wonen. Uw aanmelding wordt op prijs gesteld.

Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Milja de Zwart, tel. 070 - 353 2018 of 06-2180 3677 Director LGH International Ezehk Enyinnaya Obioha, tel 0251-228 027 of 06-44 681 119, e-mail: info@lghi.org of kijk op www.Lghi.org

MdZ/CL/07/95