Universiteit van Tilburg

8 mei 2007

Symposium Georganiseerde godsdienst versus 'vrij-zwevende spiritualiteit'

Symposium op 11 mei aan de Universiteit van Tilburg

Vervloeit religie in onze samenleving tot een stroom van ongebonden spiritualiteit, of is de toekomst eerder - of ook - aan de georganiseerde godsdienst? Deze vraag staat vrijdag 11 mei centraal op het symposium Religie: vloeibaar en vast aan de Universiteit van Tilburg.

De huidige, laatmoderne, samenleving wordt volgens de socioloog Zygmunt Bauman gekenmerkt door fluïditeit - vloeibare vormen. Met het begrip liquid modernity geeft hij aan dat het moderniseringsproces voortgaat, maar dat dat proces minder wordt gestuurd door de oude, vertrouwde maatschappelijke instituties. In plaats daarvan sijpelt het door in de levens van mensen afzonderlijk die zich, mede onder invloed van de commercie, als individuen beschouwen en zich bewegen in verschillende sociale netwerken. Georganiseerde vormen van religie lijken in dit verband te worden vervangen door een 'vrij-zwevende spiritualiteit'. Aan de andere kant zien we ook dat stevig ingebedde religieuze stromingen de verbinding met de laatmoderniteit maken. Hoe ziet de toekomst van religie in Nederland er uit, en is er daarin nog plaats voor religieuze organisaties? Rond dit thema wordt een breed scala van onderzoek naar contemporaine religie gepresenteerd: bedevaart in Heiloo en herdenkingsrituelen in Dronten, refo-meisjes en vrijmaking, migrantenkerken, ziekte en religie in Nederland en Kameroen, kerk en religie in het publieke domein, moderne hekserij en de beweging rond Sonja de Vries.

Sprekers zijn onder meer de hoogleraren Staf Hellemans en Paul Post en onderzoekers als antropologe Kim Knibbe, die onlangs promoveerde op geloof en moraal in Zuid-Limburg.

Noot voor de pers
Het symposium vindt plaats op 11 mei vanaf 10.30 uur aan de Universiteit van Tilburg, Dante Building, Warandelaan 2, Tilburg. De organisatie is in handen van de Universiteit van Tilburg (Departement Religiewetenschappen en Theologie en Faculteit Katholieke Theologie), redactie Tijdschrift Religie en Samenleving en de Vlaams-Nederlandse Werkgroep Godsdienstsociologie. Informatie over het programma: www.uvt.nl/fgw/nieuws/vloeibaarvast/. Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte uitgenodigd. Meer informatie: drs. Annemeike Tan, voorlichter, tel. 013 - 466 2596, a.m.tan@uvt.nl.