Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van woensdag 9 mei 2007

Reizende VIOE-tentoonstelling 'Onze bodem ontcijferd ­ 15 jjaar archeologie in Antwerpen' opent in Kontich

Het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) presenteert in een tentoonstelling de resultaten van 15 jaar archeologisch onderzoek in de provincie Antwerpen. Na de première in Kapellen op de Open Monumentendag 2006, begint de expo nu aan een rondreis door de provincie. Kontich bijt de spits af, daarna volgen andere gemeenten waar effectief archeologisch onderzoek is verricht: Turnhout (oktober-november), Grobbendonk (november-december), Brecht (maart 2008) en Edegem (nog te bepalen).

Tot 15 jaar geleden onderzochten archeologen vooral de bekende vindplaatsen, zoals de Romeinse agglomeraties van Grobbendonk en Kontich of de grafheuvels en urnenvelden van de Kempen. Sindsdien voerde het VIOE (en zijn voorganger, het IAP) hoofdzakelijk noodonderzoek uit, wat vele nieuwe sites aan het licht bracht. Zo werd de archeologische kaart van Antwerpen aangevuld met nieuwe en interessante gegevens over het dagelijkse leven in het verleden, van de steentijd tot en met de middeleeuwen.

De opgravingsresultaten kwamen al ter sprake in wetenschappelijke publicaties en op congressen. Met de tentoonstelling krijgt nu ook het grote publiek de mogelijkheid om met de vondsten en de bevindingen kennis te maken. Een bijzondere vondst is een fragment van een eg uit 60 tot 130 na Christus, de oudste ooit gevonden in Noordwest-Europa. Een andere blikvanger is de gouden muntschat van de zesde eeuw uit het Merovingische grafveld van Broechem. De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan de handelscontacten die uit de vondsten afgeleid kunnen worden. Verder komt de huidige wetgeving over archeologie, monumenten- en landschapszorg aan bod.

Praktisch:

'Onze bodem ontcijferd - 15 jaar archeologie in Antwerpen'

Plechtige opening op 11 mei om 20 uur. De tentoonstelling loopt tot 17 juni 2007 in Cultuurpunt Altena, Antwerpsesteenweg 79 in Kontich. Open van woensdag tot zondag, telkens van 14 tot 17 uur. De toegang is gratis.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Rica Annaert, Antwerps erfgoedonderzoeker archeologie , Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed GSM: 0477 56 03 62

Lees meer op: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1178681503301