PRAKTIJKPROEF 'PER RIJSTROOK UIT DE FILE' A2 ECHT

In het weekend van vrijdagavond 11 tot zondag 13 mei 2007 wordt een proef in het kader van het project 'per rijstrook uit de file' gehouden. De proef vindt plaats tijdens wegwerkzaamheden op A2 ter hoogte van Echt, waar Rijkswaterstaat Limburg de liggers plaatst van de fly-over die de aansluiting vormt met de nieuwe Rijksweg 73-Zuid.

Het principe van de maatregel 'Per rijstrook uit de file' is dat bij een tijdelijke wegversmalling, zoals kan ontstaan bij werkzaamheden, steeds een groepje auto's van één rijstrook wordt doorgelaten, waarna een andere rijstrook aan de beurt komt, etcetera. Dit is een werkwijze die ook wel wordt toegepast bij het op- en afrijden van veerboten.

De maatregel is eerder uitgetest in een praktijkproef op luchtmachtbasis Twenthe en wordt nu voor het eerst op de openbare weg toegepast. Bij het plaatsen van de liggers van de A73 zal filevorming optreden; met de nieuwe werkwijze wordt de vertraging voor het verkeer zo beperkt mogelijk gehouden.

Start werkzaamheden

De eerste ligger wordt geplaatst tussen 21:00 en 21:30 uur. Het monteren van de liggers boven de rijrichting van Eindhoven naar Maastricht gebeurt in de nacht van vrijdag 11 mei op zaterdag 12 mei. De liggers boven de rijrichting van Eindhoven naar Maastricht zijn in de tweede nacht (12-13 mei) aan de beurt.

Tijdens de montage van de liggers is in beide rijrichtingen maar één rijstrook beschikbaar Daarnaast legt de politie het verkeer voor korte periodes van een kwartier stil om de liggers boven de weg aan te brengen. Zeker aan het begin van de avond kan dit leiden tot oponthoud. Weginspecteurs van Rijkswaterstaat en de het KLPD begeleiden de automobilisten in blokken van 5 à 10 auto's uit de file. Deze werkwijze wordt toegepast tot circa middernacht -- hierna worden geen grote files meer verwacht.

Aanpak files op korte termijn

Een moderne samenleving en mobiliteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met de Nota Mobiliteit ligt er een gedegen plan om de bereikbaarheid op langere termijn (2020) te verzekeren.Op de middellange termijn worden 40 nieuwe spitsstroken gerealiseerd. Ook op de korte termijn (2006-2008) haalt het Ministerie van Verkeer en Waterstaat alles uit de kast om met creatieve oplossingen toch duidelijke resultaten te boeken in de vermindering van de files. Uit 3000 ideeën van o.a. ambtenaren, burgers en bedrijfsleven is een programma gevormd met circa veertig projecten voor een korte termijnaanpak van het fileleed. 'Per rijstrook uit de file' is één van deze veertig projecten.

Rijksweg 73-Zuid

De nieuwe Rijksweg 73-Zuid is de ontbrekende schakel in het rijkswegennet. De weg loopt op de oostoever van de Maas over een afstand van 42 kilometer tussen de A2 bij Echt en het knooppunt Zaarderheiken ten noorden van Venlo, richting Rijksweg 73-noord naar Nijmegen. Uiterlijk 31 december van dit jaar wordt de nieuwe verbinding opengesteld.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed