Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 12 mei

Fryslân, 11-05-2007 * Politieberichten van donderdag 10 mei 07.00 uur t/m vrijdag 11 mei 07.00 uur.

Fryslân: extra verkeerstoezicht
In de periode van half maart tot eind april is door motorrijders van de politie Fryslân team Smallingerland / Opsterland extra verkeerstoezicht gehouden. Hierbij werden alle groepen weggebruikers betrokken. Er werd met name gelet op zaken als parkeren, rijden in strijd met de bebording (rotonde linksom), rijden in strijd met gesloten verklaringen en niet zoveel mogelijk rechts rijden (drie naast elkaar.) Het grootst aantal overtreders waren fietsers die links van de weg reden, rotondes linksom reden of in een voetgangersgebied reden. In de zes weken van verhoogd toezicht, dat name in de spitsuren plaatsvond, zijn in totaal 106 processen-verbaal uit geschreven voor bovengenoemde feiten. Het is de bedoeling dat de motorrijders in de toekomst geregeld ook op een ander verkeersitems extra toezicht zullen houden.

Leeuwarden: woninginbraak
De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Emmakade. In de nacht van woensdag op vrijdag werd van de woning een raam geforceerd. Vervolgens werd de gehele benedenverdieping doorzicht. De 57-jarige bewoner en aangever mist onder meer twee laptops.

Leeuwarden: vrouw beroofd
De politie onderzoekt de beroving van een 19-jarige inwoonster van Dwingeloo, donderdag om 06.45 uur op de Hollanderdijk. De vrouw stond daar achter het station nabij het tunneltje te wachten, toen ze opeens door een haar onbekende man met kracht tegen een muur werd geduwd. Een andere man pakte een tas uit haar handen en nam daaruit onder meer haar paspoort en pinpas weg. Daarna liepen beide mannen weg in de tunnel. Het signalement van beide mannen luidt: blank, rond de 1,80 meter lang en 23 jaar oud. Een van hen droeg tijdens de beroving een bomberjack, een vale spijkerbroek en witte sportschoenen. De ander droeg een groen/grijs vest en een donkere spijkerbroek met een scheur ter hoogte van de knie. Deze man droeg verder opvallend veel ringen aan zijn vingers.

Wierum: gordelcontrole
De politie heeft donderdagochtend een gordelcontrole uitgevoerd bij een basisschool aan de Pastorijstrjitte. Tijdens de controle werden vijf bestuurders bekeurd omdat ze geen gordel droegen. Na afloop van de controle hebben de agenten op verzoek van de schoolleiding in groep 6,7 en 8 voorlichting gegeven.

Wyns: dodelijk ongeval
De politie heeft donderdagmorgen geassisteerd bij een dodelijk ongeval op de Wyns. Een 54-jarige automobilist is daar waarschijnlijk rond 09.15 uur tegen een rechts van de weg staande boom gereden. Zijn auto kwam daarna in een naast de weg gelegen sloot terecht. Het voertuig werd pas een uur later door een passerende politieambtenaar ontdekt, die onmiddellijk de hulpdiensten waarschuwde. Die constateerden dat de bestuurder was overleden. Bureau Ongevalanalyse van de politie Fryslân doet onderzoek naar de toedracht van dit ongeval.

Drachten: man gewond na val door dak
De politie heeft donderdagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval bij een bedrijf aan het Helmhout. Tijdens werkzaamheden op het dak gleed een 21-jarige inwoner van Stieltjeskanaaal uit en zakte door het dak. Het slachtoffer viel enkele meters naar beneden en raakte daarbij gewond aan zijn rug. De man werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Lieuwenburg. Tussen donderdagochtend en donderdagavond kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden een tv, een spelcomputer, een ketting, een dvd-speler en een geldbedrag van enkele tientallen euro's weggenomen. De 25-jarige bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: politie houdt jongen aan voor diefstal
De politie heeft donderdagavond in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad een 16-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Een medewerker van de horecagelegenheid zag dat de jongen achter een balie in een bak met spullen aan zoeken was. Toen de verdachte hierop werd aangesproken gooide hij een portemonnee weg. De jongen werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Echten: rijden onder invloed
De politie heeft donderdagavond op de Hoofdweg een 39-jarige automobilist uit Lemmer aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De bestuurder viel op omdat zijn auto geen verlichting voerde. De Lemster kreeg een stopteken en werd gecontroleerd. Hij blies een "F" en werd daarom overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 670 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten: politie houdt man aan voor vandalisme
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Noordkade een 44-jarige inwoner van Hurdegaryp aangehouden voor vandalisme. Agenten zagen dat man tegen allerlei objecten aan het schoppen was. Toen ze de verdachte hierop aanspreken en vroegen naar zijn identiteitsbewijs werd hij opeens agressief. De Hurdegaryper gooide zijn jas uit en liep met gebalde vuisten op de agenten af. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Bolsward: politie zoekt overvaller
De politie is op zoek naar de man die donderdagavond een snackbar aan de Snekerstraat heeft overvallen. Rond middernacht sloten de twee vrouwelijke personeelsleden de zaak. Kort daarna kwam de overvaller de zaak va de achterdeur binnen. Hij bedreigde de twee vrouwen met een groot mes en vroeg om geld. Met inhoud van de kassa vertrok hij weer. Of hij gebruik maakte van een vervoermiddel is niet bekend. De beide medewerksters bleven ongedeerd. De overvaller was een blanke, Nederlands sprekende man. Hij was vrij klein, ongeveer 1,70 m, en gekleed in een lichtggekleurde jas en witte sportschoenen. Hij droeg een donkerblauwe muts en voor zijn gezicht een blauwe shawl, waardoor alleen zijn ogen zichtbaar waren. Door de politie is direct de omgeving afgezocht maar de overvaller werd niet meer aangetroffen. Vandaag, vrijdag, zal een buurtonderzoek worden uitgevoerd. De eigenaar, een 36-jarige man uit Bolsward, deed aangifte.