Vogelgriepvaccin van Intervet krijgt EU-registratie

11.05.2007 / 09:30 / Rubriek: Informatief / Organisatie: Intervet

Intervet

Vogelgriepvaccin van Intervet krijgt EU-registratie

BOXMEER, The Netherlands, May 11 /PRNewswire/ --
Intervet, één van 's werelds marktleiders in diergeneeskunde, heeft de goedkeuring gekregen voor het vogelgriepvaccin Nobilis(R) Influenza H7N1. Hierdoor beschikt Europa nu over een geregistreerd vaccin dat vogels beschermt tegen de H7-stam van aviaire influenza (vogelgriep). Vorig jaar heeft de Europese Commissie reeds de registratie verstrekt voor Nobilis(R) Influenza H5N2. Met deze tweede licentie bevestigt Intervet de vooraanstaande positie in AI-vaccins die vogels en eenden beschermen tegen de verschillende stammen van vogelgriep (waaronder H5N2, H5N6, H7N1, H7N7 en H9N2).

De CVMP (Committee for Medicinal Products for Veterinary use) heeft aangegeven dat de huidige bezorgdheid rondom vogelgriep zich met name richt op de H5-stam, maar dat het gevaar voor de H7-stam niet genegeerd kan worden. Wereldwijd zijn er in de laatste zeven jaar verschillende uitbraken van H7-virussen geweest. Nederland (2003) en Italië (1999-2000) hebben al uitbraken gemeld van virussen met de H7-stam. Net als bij H5N1 kan een veldvirus met de H7-stam overgaan op mensen, zoals in 2003 in Nederland gebleken is. De uitbraken brachten tevens met zich mee dat in Nederland 30 miljoen vogels moesten worden geruimd, en in Italië 13 miljoen vogels.

Paul van Aarle, bij Intervet verantwoordelijk voor producten voor overheidprogramma's ter bestrijding van veewetziekten: "Het is cruciaal om voorbereid te zijn op eventuele uitbraken van het H7-virus. Daarom heeft Intervet dit product ontwikkeld en een Europese licentie aangevraagd. Gelukkig deelt het CVMP/EMEA deze mening met ons. Ze hebben de versnelde procedure toegepast om dit vaccin te beoordelen. Dit is een goed voorbeeld van hoe de industrie en de overheid gezamenlijk hun verantwoordelijkheid voor een maatschappelijk probleem kunnen nemen."

Het vaccin beschermt tegen de verschillende vormen van het hoog pathogene H7-veldvirus. Het vaccineren van vogels met dit vaccin zou, als onderdeel van een bestrijdingsprogramma voor vogelgriep, de verdere verspreiding van het virus binnen de vogelpopulatie voorkomen. Door het virus onder controle te houden, wordt de kans op besmetting van de mens aanzienlijk verminderd.

Het vaccin bevat geïnactiveerd virus en moet geïnjecteerd worden om een volledige immuunrespons te krijgen. Intervet onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuw vaccin waarbij injectie niet nodig is, maar het vaccin aan grote aantallen dieren ineens kan worden toegediend.

Het is belangrijk om onderscheid te kunnen maken tussen geïnfecteerde en gevaccineerde dieren. De vogels die met H7N1 gevaccineerd zijn vormen een andere set antilichamen dan vogels die geïnfecteerd zijn met andere varianten van de H7-stam. Met een specifieke diagnostische test kunnen deze antilichamen worden onderkend.

Nobilis(R) Influenza wordt in een groeiend aantal landen succesvol gebruikt als onderdeel van een officieel bestrijdingsprogramma tegen vogelgriep. Daardoor heeft Intervet uitgebreide internationale ervaring in vogelgriepbestrijding. Intervet werkt samen met nationale overheden en internationale organisaties om te adviseren over de aanpak van een uitbraak en over vaccinatiepolitiek die erop gericht is het vogelgriepvirus onder controle te krijgen. Informatie over controlestrategieën is beschikbaar op: www.avian-influenza.com.