SP Tilburg


'Staatsgreep' college volstrekt buiten de orde

11-05-2007 * Het college zegt het vertrouwen in de raad op, in het belang van de stad en de burgers. "Volstrekt buiten de orde. Dit is een tekst die je verwacht bij een staatsgreep in een bananenrepubliek, niet in Tilburg. En het kán ook helemaal niet. De raad kan het college de wacht aanzeggen, niet andersom", aldus SP fractievoorzitter Johan van den Hout.

"Ik dacht dat het niet veel gekker kon worden, maar het college blijft me verbazen. Ze laat zich volkomen meeslepen en reageert als een kat in het nauw. Van een burgemeester mag je een zekere wijsheid verwachten, maar hij gooit steeds meer olie op het vuur. De laatste stap - het opschorten van de informatieplicht - is volkomen buiten de orde en onacceptabel". Van den Hout wil begin volgende week overleg met de raad over de ontstane situatie: "Ik heb daarvoor al een extra bijeenkomst aangevraagd".

Het college heeft een informatieplicht aan de raad en kan die niet zomaar eenzijdig opzeggen. "Het college lijkt te vergeten dat niet zíj maar de gemeenteraad het hoogste orgaan van de stad is. Het geruzie van de afgelopen dagen was al geen fraai gezicht, maar nu laat het college de zaak helemaal uit de hand lopen. Niemand is gebaat bij verdere escalatie, de burgemeester zou zich boven de partijen moeten opstellen maar lijkt daarvoor inmiddels te veel zelf onderdeel van het conflict geworden. Ik hoop echt dat het college haar brief van gisterenavond snel intrekt en een verstandige koers kiest", aldus de SP fractievoorzitter.

Volgens Van den Hout is de nu ontstane situatie onhoudbaar. "Je kunt als college niet de stad regeren terwijl je als het ware het vertrouwen in de raad hebt opgezegd. Wachten tot 22 mei, wanneer het college weer bij elkaar komt, is geen optie. Als het college niet meer verder wil met deze raad moet ze aftreden. Dat lijkt me niet echt aan de orde, maar de zaak omdraaien al helemaal niet!". De SP wil begin volgende week duidelijkheid over hoe nu verder te gaan met het bestuur van de stad.

www.tilburg.sp.nl