Gemeente Breda

Chassé Park wint NEPROM-volhardingsprijs prijs 2007

Het Bredase Chassé Park heeft op 10 mei de NEPROM-volhardingsprijs prijs voor Locatieontwikkeling 2007 gewonnen. Wethouder A.J.G. Oomen van Breda ontving de prijs tijdens een bijeenkomst in Haarlem uit handen van juryvoorzitter Felix Rottenberg in aanwezigheid van de minister van Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar.

De NEPROM-prijs wordt uitgereikt aan een gemeente en projectontwikkelaar(s), die op een hoogwaardige manier een locatie hebben herontwikkeld en daarbij op een voorbeeldige manier met elkaar hebben samengewerkt. Het Chassé Park is een ontwikkeling van de Gemeente Breda, AM en Proper-Stok. Breda deelt de prijs met de gemeente Almere, die voor haar project Stadshart de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling heeft gewonnen.

Juryrapport

Het juryrapport vermeldt onder meer dat de gemeente Breda, AM en Proper-Stok het voormalige terrein van de Chassékazerne op een hoogwaardige manier hebben herontwikkeld en dat zij daarbij op voorbeeldige wijze hebben samengewerkt.

In haar rapport prees de jury de kwaliteit van de plannen voor het Chassé Park en het lef van het Bredase gemeentebestuur om een dergelijke spraakmakende nieuwbouwwijk naast het historische stadshart te ontwikkelen. Ook de Chasséparking kreeg volop lof toegezwaaid. Volgens de jury is die parkeergarage alleen al een reden om in Breda te gaan winkelen. Het groene karakter van het Chassé Park werd door de jury ook hoog gewaardeerd. Tot slot had de jury bewondering voor de continuïteit: tijdens de bouwperiode kende Breda een aantal politieke bestuurswisselingen. Alle colleges hebben echter met dezelfde vasthoudendheid gewerkt aan de realisatie van het project.

Hoogwaardige ontwikkeling

De NEPROM, de vereniging van grote en middelgrote projectontwikkelaars, wil de hoogwaardige ontwikkeling van locaties stimuleren en daarbij in het bijzonder de aandacht vestigen op het grote belang van goede samenwerking tussen gemeenten en marktpartijen. In 2003 heeft de vereniging daarom de NEPROM-prijs voor Locatieontwikkeling in het leven geroepen. De prijs is in 2007 voor de tweede keer uitgereikt.

80 inzendingen

In totaal zijn bijna 80 projecten ingediend voor de prijs. De jury was zeer te spreken over de hoge kwaliteit van de inzendingen. Na uitvoerige bestudering van de inzendingen en een bezoek aan negen geselecteerde projecten, nomineerde de jury uiteindelijk vijf projecten voor de NEPROM-prijs 2007. Behalve het Chassé Park in Breda waren dat het Stadshart Almere, de Riederdijkshaven in Dordrecht, Ypenburg deelplan 10 in Den Haag en het Beatrixkwartier in Den Haag. De jury voor de NEPROM-prijs bestaat uit Marja van der Tas (lid VROM-raad, voormalig wethouder Apeldoorn), Patrick van Mil (adjunct-directeur NAi), Jaap Huisman (architectuurcriticus en journalist) en Felix Rottenberg.

Haarlem, 10 mei 2007