Gemeente Echt-Susteren


Krapte op de arbeidsmarkt

Op landelijk niveau wordt al gesproken over paniek op de arbeidsmarkt. Het toenemend tekort aan personeel is in het voorjaar extra voelbaar, omdat werkgevers dan traditioneel meer werknemers nodig hebben door veel seizoenswerk. Sommige bedrijven kunnen nu een bepaalde productie niet maken, omdat ze niet de juiste werknemers kunnen vinden.

Dit gaat ten koste van economische groei. Intussen is het lastig voor veel laagopgeleide en oudere werklozen of arbeidsgehandicapten om een baan te bemachtigen. Laagopgeleide werkzoekenden worden op de arbeidsmarkt verdrongen door hoger opgeleiden, ook in functies waarvoor geen hoge opleiding nodig is, zo wordt geconstateerd.

Ook een leeftijd van 45 jaar of hoger maakt het lastig om een baan te vinden. Tegelijkertijd klagen werkgevers dat ze onvoldoende personeel kunnen vinden om openstaande vacatures op te vullen. De aansluiting zou daarom beter moeten.

De gemeente Echt-Susteren wil een actieve rol invullen op de arbeidsmarkt. De onlangs gehouden Euregionale Banenbeurs is daar een goed voorbeeld van. De gemeente doet echter meer. Voor de middellange termijn zijn plannen in de maak. En om het huidige beleid uit te dragen dat de gemeenteraad heeft vastgesteld, is een folder gemaakt bestemd voor ondernemers/werkgevers onder de kop: "Personeel moeilijk te vinden?"

Hierin treft u de instrumenten en arrangementen aan die de gemeente in petto heeft om werkgevers op korte termijn te voorzien van gemotiveerde kandidaten die staan te popelen om terug te keren naar de arbeidsmarkt.

Bent u als ondernemer geĂŻnteresseerd dan volstaat een telefoontje naar Bert Wassenberg of Christian Wilbach om folder en toelichting in uw bezit te krijgen. Beiden zijn bereikbaar via het centrale telefoonnummer van de gemeente 0475 - 478 478.