Ingezonden persbericht


Emerson Network PowerTM ontwikkelt milieuvriendelijke Power Storage-oplossing Liebert FS (vliegwiel)

Innovatieve oplossing slaat energie op door middel van een high-speed, mechanisch vliegwiel en wordt gebruikt voor de stroomvoorziening bij spanningsuitval

Helmond, 11 mei 2007 - Emerson Network Power heeft een nieuw energieopslagsysteem ontwikkeld: de Liebert FS (Flywheel DC Energy Storage System). Dit energieopslagmedium garandeert de spanningsvoorziening van een UPS bij korte periodes van spanningsuitval.

Frost & Sullivan heeft Liebert FS in 2006 uitgeroepen tot het meest innovatieve product in de UPS-markt op basis van de positieve reacties van gebruikers.

Liebert FS is een mechanisch systeem dat kinetische energie opslaat. Het systeem bestaat uit een roterende schijf gemonteerd op een as. Een motor drijft deze as aan tot deze de juiste snelheid heeft bereikt. Het vliegwiel slaat de opgewekte energie op die later - indien nodig - wordt omgezet in elektrische energie door dezelfde motor die op dat moment werkt als generator.

Liebert FS heeft een zeer korte herlaadtijd. Dat is van belang doordat de meeste spanningsonderbrekingen korter dan 5 seconden duren. Bij conventionele batterijen duurt het langer om ze op te herladen.

Liebert FS is veilig, compact en licht. Bovendien is het systeem milieuvriendelijk doordat de energieopslag een mechanische in plaats van een chemische basis heeft. Conventionele batterijen gebruiken schadelijke chemische stoffen om energie op te slaan.

Liebert FS biedt de volgende technische voordelen.
* Het systeem functioneert in een breed temperatuurgebied vergeleken met normale batterijen: van -20?C tot +50?C.
* Het vereist geen onderhoud, omdat het vliegwiel niet voorzien is van (kogel)lagers en daarom geen wrijving veroorzaakt.
* Het systeem kan een grotere hoeveelheid energie opslaan in een kortere tijd dan een conventionele batterij. Daarom is het de ideale oplossing voor korte en veelvoorkomende periodes van spanninguitval.
* Het systeem heeft geen last van een beperkt aantal laad- en ontlaadcycli, zoals conventionele batterijen.
* Het systeem is zeer geluidsarm.

* De oplossing slaat energie op met een kleine en lichte rotor die roteert op een extreem hoge snelheid (tot 50.000 rpm). Daardoor heeft het vliegwiel een compacte afmeting en is licht in gewicht. Dit in tegenstelling tot andere mechanische energieopslagmedia die grotere vliegwielen gebruiken en op lagere snelheden draaien.

Over Emerson Network PowerTM
Emerson Network PowerTM, een divisie van EmersonTM (NYSE: EMR), is wereldwijd marktleider op het vlak van Business-Critical Continuity. Het bedrijf biedt op maat gemaakte, flexibele en betrouwbare oplossingen die bedrijfskritische technologie-infrastructuren beschermen. Emerson Network PowerTM biedt een breed scala aan prducten, zoals UPS-systemen, precisiekoelings-, connectiviteits- en geïntegreerde producten en diensten voor computer-, communicatie-, gezondheids- en industriële systemen, en wordt daarbij ondersteund door een grote serviceorganisatie. De belangrijkste producten binnen het Emerson Power NetworkTM-aanbod zijn Liebert, ASCO en Astec. Voor meer informatie over Emerson Network PowerTM EMEA: www.eu.emersonnetworkpower.com

Over EmersonTM
EmersonTM (NYSE: EMR), gevestigd in St. Louis (VS), brengt technologie en engineering samen in innovatieve oplossingen. Het bedrijf levert deze vanuit diverse divisies als noodstroomvoorziening, procesbeheer, industriële automatisering, klimaattechnologie en gereedschappen. EmersonTM realiseerde in het fiscale jaar 2006 een omzet van 20,1 miljard dollar.

Ingezonden persbericht