Politie Twente

Persbericht Politie Twente 11 mei 2007

Gebruik van kenteken leessysteem bij verkeerscontrole

Rijssen / De Lutte

Bij een periodieke controle, de zogenaamde Korridorfahndung, langs de A1 bij Rijssen werd donderdag 10 mei tussen 15.45 uur en 21.00 uur gebruikt gemaakt van een zogenaamde Catch-ken, een kenteken leessysteem.

Het gaat hierbij om een kenteken leessysteem wat gekoppeld kan worden aan diverse databestanden die daardoor direct te controleren zijn. Door het systeem werden gedurende de controle ruim 5000 kentekens gecontroleerd. Zeven automobilisten konden hierdoor worden aangehouden omdat hun kenteken in het systeem voorkwam en zij nog een boete hadden openstaan of dat hen een vonnis nog kon worden betekend. Vijf personen hebben ter plaatste de nog openstaande boetes voldaan, waarbij het ging om bedragen tussen de 56 en 562 euro.

De Catch-ken, die door het Korps Landelijke Politiediensten aan de diverse politieregio's uitgeleend wordt, is ingezet in het kader van de zogenaamde Korridorfahndung, een controle die langs de gehele oostgrens, zowel aan Nederlandse als Duitse zijde, wordt gehouden. Bij vorige controles bestond de indruk dat diverse automobilisten de controles langs de grens probeerden te omzeilen, door gebruik te gaan maken van een grensovergang waar niet gecontroleerd werd. Om ook deze mensen mogelijk toch te kunnen controleren werd een Catch-ken geplaatst langs de A1 bij de parkeerplaats Struik in Rijssen.

Aan deze Korridorfahndung werd donderdag de 10e mei dus ook door de politie Twente deelgenomen. Naast de controle langs de A1 bij de parkeerplaats De Struik in Rijssen werd ook bij de grensovergang langs de A1 bij de Lutte aan Nederlandse zijde gecontroleerd. In beide gevallen werd dit samen gedaan met de Douane, de Inspectie Verkeer en Waterstaat ( IVW) en de Algemene Inspectie Dienst (AID). Bij de controle langs de A1 bij Rijssen werd door de politie Twente ook gebruik gemaakt van een aantal onopvallende videoauto's.

Bij deze controles werden door de verschillende instanties 281 voertuigen met in totaal 296 personen gecontroleerd. Diverse overtredingen zijn geconstateerd met als belangrijkste feiten: . twee automobilisten die niet over een geldig rijbewijs beschikten; . 12-tal andere, met name technische verkeers overtredingen, daarnaast; . 3 x voor een vrachtauto m.b.t. het inhaalverbod; . 10 x voor het niet handsfree bellen; . 3 x voor het niet dragen van de gordel; . 6 x het hebben ingevoerd van een auto waarvoor niet de BPM belasting was voldaan; . inbeslagname door de Douane van 11 sloffen illegale sigaretten en 90 flessen illegale sterke drank; . een oplegger van een vrachtauto bleek niet verzekerd en . de AID doet een onderzoek naar de invoer van een renpaard die onderweg bleek te zijn naar de VS en die niet gechipt was en dus niet over de nodige gezondheidspapieren beschikte.