Ingezonden persbericht



---



Persbericht

Ondernemers in grote getalen aanwezig tijdens raadsvergadering inzake uitbreiding Lelystad Airport

Lelystad, 11 mei 2007. De motie voor uitbreiding van Lelystad Airport is gisteravond na een uitgebreid debat door de raadsvergadering aangenomen. Met 22 stemmen voor en 11 stemmen tegen kan de motie nu een feit worden genoemd. De Bedrijfskring Lelystad (BKL) heeft afgelopen week een dringende oproep gedaan aan haar leden om goed vertegenwoordigd te zijn tijdens deze raadsvergadering. Het gevolg hiervan was dat zij zich kon verheugen op een grote opkomst van ondernemers. Ook uit omliggende gemeenten gaven ondernemers acte de presence.

Namens de BKL waren Elly Jonkman -waarnemend voorzitter- en Max Wijnschenk -directeur Lelystad Airport Hotel- spreker tijdens de inspraakronde die voorafging aan de raadsvergadering. Zij gaven op zeer goede wijze de mening weer van de ondernemers die zij deze avond vertegenwoordigden. Deze mening werd ondersteund door een tweetal spandoeken die nadrukkelijk aanwezig waren. Eerder deze week had de BKL een dringende oproep gedaan aan haar leden om met hun aanwezigheid voldoende tegenwicht te vormen voor de tegenstanders van de uitbreiding. Dit verzoek -dat ook is verstuurd naar VNO-NCW MKB Nederland, de provincie Flevoland, de KvK, de directeuren van de overige bedrijfskringen en Jong MKB- resulteerde in volle tribunes.

Tijdens de inspraakronde werden de woorden van een enkele ondernemer -die tot uiting werden gebracht door de heer Baten en waarin werd aangegeven dat deze ondernemer en tevens lid van de BKL tegenstander is van de uitbreiding- door Jonkman goed weerlegd. Zij gaf aan dat er uitgebreide communicatie heeft plaatsgevonden met alle BKL leden en met de directies van de overige vijf bedrijfskringen uit Flevoland. Het gevolg hiervan is een 'position paper' die is ondertekend door alle bedrijfskringen. De betreffende ondernemer had dus gewoon gebruik kunnen maken van zijn inspraakrecht als lid.

De burgemeester die haar toehoorders aan het einde van de avond bedankte voor het aandachtige gehoor, gaf aan mee te gaan in een hoofdelijke stemming van een tweetal moties, te weten een motie ten aanzien van de uitbreiding van Lelystad Airport en een motie ten aanzien van een onder de inwoners van Lelystad te houden referendum. De motie ten aanzien van de uitbreiding werd met 22 stemmen voor en 11 stemmen tegen aangenomen, de motie ten aanzien van het referendum werd afgewezen. Men was daarbij van mening dat een referendum -mogelijk gebaseerd op veel emotie- niets zou toevoegen aan een besluit dat uiteindelijk door het kabinet zou worden genomen. Daarnaast is het moeilijk om bij een zo omvangrijke beslissing -waaraan veel rapporten ten grondslag liggen- een goede besluitvorming te krijgen van de inwoners. De gekozen raadsleden waren bijna unaniem van mening dat zij hun kiezers op de juiste wijze weten te vertegenwoordigen. Belangrijker vond men het feit om leidend te blijven als gemeente in een discussie van een zo hoge importantie als de uitbreiding van Lelystad Airport.



Ingezonden persbericht