Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 11 mei 2007

Verkeer op Bierkade mag nog steeds twee richtingen op. Alleen op Wageweg geldt eenrichtingsverkeer.

De Bierkade en een gedeelte van de Wageweg (tot de Wortelsteeg) zijn opnieuw ingericht. Sinds de werkzaamheden aan de weg zijn afgerond, is bovendien de verkeerssituatie gewijzigd. Op de Wageweg geldt sinds eind maart 2007 eenrichtingsverkeer. Op de Bierkade mogen met name bewoners en bestemmingsverkeer nog steeds beide richtingen in rijden. Toch is schijnbaar de indruk ontstaan dat ook op de Bierkade eenrichtingsverkeer geldt. Dit is dus niet het geval.

Aan de Bierkade en de Wageweg is meer ruimte voor fietsers gecreëerd, dit was alleen mogelijk als een strook voor de auto's verviel en dus eenrichtingverkeer ingesteld moest worden Dit eenrichtingverkeer geld alleen voor de Wageweg, na overleg met de buurt is gekozen voor tweerichtingverkeer op de Bierkade zelf, waarbij er slechts door de bedrijven en bewoners van deze mogelijkheid gebruik gemaakt kan worden. Daarnaast dragen de maatregelen aan de Bierkade bij aan een betere luchtkwaliteit en minder geluidsoverlast als gevolg van verminderd passerend verkeer. Sinds de nieuwe verkeerssituatie aan de Bierkade en de Wageweg is ingegaan, krijgt de gemeente reacties van met name omwonenden: de indruk bestaat dat het eenrichtingsverkeer zowel voor de Wageweg als de Bierkade geldt. Dit is niet het geval, zoals ook blijkt uit de verkeersborden: alléén de Wageweg is eenrichtingsverkeer. Al het verkeer dat uit het Verdronkenoord, de Keizerstraat, en het Fnidsen komt, mag op de Bierkade beide richtingen in rijden.

Wethouder Henk Hansen: 'Mensen die de Bierkade in rijden richting de Vondelstraat, krijgen te maken met negatieve reacties van tegenliggers. Met name omwonenden melden bij de gemeente dat ze hier last van hebben. Ik betreur dit zeer, want deze mensen handelen wel degelijk volgens de geldende verkeersregels. Via een nieuwsbrief voor omwonenden, de Stadskrant en andere media brengen we daarom de nieuwe verkeerssituatie onder de aandacht. Ook is aan de Bierkade een extra verkeersbord geplaatst, dat de weggebruiker attendeert op tegenliggers. Ik verwacht overigens dat deze problemen binnen een paar maanden tot het verleden behoren; dan zijn de weggebruikers gewend aan de nieuwe situatie.'

De herinrichting van de Bierkade en de Wageweg is een maatregel die voortkomt uit het Beleidsplan Verkeer en Vervoer uit oktober 2001. Een van de speerpunten uit het beleid, dat overigens tot stand is gekomen na intensief overleg met onder meer bewoners en ondernemers, is het reguleren van de verkeersdruk in de binnenstad. Maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat de binnenstad dichtslibt als gevolg van intensief autoverkeer. Daartoe wordt met name ingezet op faciliteiten voor fietsers en het openbaar vervoer, zoals de snelle busverbinding Bus-On-Line; om die mogelijk te maken wordt momenteel onder meer gewerkt aan een Tweede Friese Brug.