Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 11 mei 2007

Grote Kerk krijgt nieuw leien dak

De Grote of Sint Laurenskerk krijgt een nieuw leien dak. De firma Beck en Van der Kroef uit Amsterdam krijgt de opdracht om dit werk uit te voeren. De Stichting tot Behoud van Monumentale Kerken in Alkmaar is opdrachtgever en eigenaar van de Grote Kerk. De gemeente Alkmaar maakt onderdeel uit van het bestuur van deze stichting. Vermoedelijk staat de kerk voor de bouwvak in de steigers. In 2006 is de vergunning om het dak te voorzien van nieuwe leibedekking verleend. Het Rijk subsidieert de werkzaamheden vanuit de kanjerregeling (rijkssubsidiëring grootschalige restauraties). De werkzaamheden zijn in 2009 afgerond.

Na de grote cascorestauratie van de Sint Laurenskerk in de periode 1991 tot 1996, is nu het leien dak aan de beurt. Leien op het zuidelijk dakdeel van het schip van de kerk splijten en scheuren spontaan op de meest willekeurige en merkwaardige manier. Een mogelijke oorzaak van het scheuren is de kwaliteit van de leien, die tussen 1925-1945 zijn aangebracht. Ook spelen regen, wind en temperatuursverschillen een rol. Door corrosie laten de nagels waarmee de leien zijn vastgezet los, met lekkage tot gevolg. Er worden steeds vaker reparaties aan het dak uitgevoerd. Het noordelijk dakdeel zal binnen enkele jaren dezelfde kwalen gaan vertonen. Daarom is besloten de dakbedekking in zijn geheel te vernieuwen.

Schubvormig
Het dak van de Sint Laurenskerk heeft van oorsprong een Rijndekking, dat wil zeggen schubvormig. In de loop van jaren zijn er veel verschillende leisoorten aangebracht. Ook de vorm van bedekkingen zijn anders geweest. De sacristie en aanbouwen voor de orgels zijn ooit in Maasdekking (rechthoekig) uitgevoerd geweest. Nu krijgt het gehele dak zijn originele leien bedekking in schubvorm terug. In 2009 moet de Grote Kerk weer een perfect dak hebben, dat zeker 80 jaar meegaat.