Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Deventer, 10 mei 2007

Eerste ontmoetingsavond voor transgenders in Deventer

In Deventer wordt op 15 mei de eerste ontmoetingsavond voor transgenders gehouden. Nederland telt zo'n 200.000 transgenders, waarvan 1500 in de regio IJsselstreek. Het initiatief van Landelijke Kontaktgroep Travestie en Transseksualiteit LKG T&T en COC IJsselstreek biedt transgenders de mogelijkheid elkaar in informele sfeer te treffen.

Transseksualiteit is volgens het LKG T&T nog steeds een taboe. "In deze regio zijn ongeveer 1500 transseksuelen en travestieten", weet initiatiefneemster Wendy Wielink. "Je ziet ze nergens." Velen komen niet in het openbaar, durven dat niet, terwijl daar wel behoefte aan is. "Op berichten op internetforums blijkt dat veel transseksuelen en travestieten heel graag gelijkgestemden willen ontmoeten."

De ontmoetingsavond duurt van 19.00 uur tot 22.30 uur en wordt gehouden bij COC Deventer, aan Brink 64a. De bijeenkomst heeft een informeel karakter. "Geen discussies, geen debatten, geen deskundigen", benadrukt de 35-jarige Wielink, die zelf transseksueel is. "Gewoon bij elkaar voor een praatje, de gezelligheid en om ervaringen uit te wisselen. De avond is een positieve gebeurtenis waarbij iedereen welkom is. Gewoon voor de lol of voor een gesprek."

LKG T&T organiseert de avond in samenwerking met COC IJsselstreek. "De groep transgenders in Nederland heeft het niet gemakkelijk", weet voorzitter Hilda Dun. Volgens Dun is er sprake van isolement en er is te vaak sprake van vervelende reacties op openbare plekken als op straat, het openbaar vervoer, in de horeca en in winkels. "Het COC wil dat wat in de wet staat ten aanzien van seksuele geaardheid of seksuele gerichtheid ook de norm is in de samenleving. Dat betekent dat ook transgenders niet mogen worden uitgesloten."

Nederland telt in totaal zo'n 35.000 transseksuelen, personen die door het leven gaan als iemand van het andere dan het biologische geslacht. Daarnaast doet zo'n drie procent van de mannen, veelal heteroseksuelen, aan travestie.



Ingezonden persbericht