Gemeente Montfoort


P e r s b e r i c h t

Montfoort, 11 mei 2007

Risico- en financiële analyse Montfoort gepresenteerd

Kostenstijgingen in de begroting en lucht eruit!

"De gemeente Montfoort leeft op te grote voet. Er wordt ieder jaar meer uitgegeven dan dat er binnenkomt. Om het huishoudboekje sluitend te krijgen worden jaarlijks de reserves van de gemeente aangesproken. Deze reserves zijn van redelijke omvang, maar de aanvulling ervan is onzeker en de gemeente loopt risico's waarvoor geen reserves zijn geblokkeerd." Dit is de belangrijkste boodschap uit de risico- en de financiële analyse die afgelopen maandagavond 7 mei aan de raadscommissie is gepresenteerd.

Gezond huishoudboekje

Met het project 'Begrotingsvoorbereiding 2008' heeft het college van burgemeester en wethouders het doel de gemeenteraad bouwstenen aan te reiken die zij nodig hebben om een beleidstakendiscussie te voeren. De gemeenteraad gaat op 11 en 12 juli 2007 in beslotenheid 'de hei op' om met elkaar te discussiëren over het toekomstige voorzieningenniveau van de gemeente. "Dit is nodig om het huishoudboekje van de gemeente Montfoort voor de toekomst gezond te krijgen," zegt wethouder Bert Hummel.

Bouwstenen

De risico- en financiële analyse zijn de eerste twee bouwstenen die voor deze discussie zijn aangereikt. In juni volgt de derde bouwsteen; een notitie met mogelijke beleidskeuzes die de gemeenteraad kan maken. Met deze bouwstenen kan de gemeenteraad keuzes maken en invulling geven aan de opdracht die de gemeenteraad zichzelf in het raadsprogramma heeft gegeven: een structureel sluitende meerjarenbegroting met ingang van 2009.

Risicoanalyse

Op basis van de risicoanalyse concludeert de gemeente Montfoort dat er in de algemene reserve E 7,4 miljoen beschikbaar is. De indicatie op dit moment is dat er reële risico's in de gemeentelijke organisatie zitten die Montfoort eenmalig E 4,8 miljoen kunnen gaan kosten, met daarbovenop een indicatief jaarlijks bedrag van E 0,9 miljoen voor uitvoering van de reconstructies van wegen na 2009. Komende zomer moet worden besloten in hoeverre deze risico's moeten worden afgedekt.

Z.o.z.

Financiële analyse

Er is een analyse gemaakt van de jaarrekeningen over de jaren 2003-2006 en van de in het huishoudboekje geraamde bedragen voor de jaren 2007-2011. Daarnaast is voor alle posten in de begroting een onderscheid gemaakt naar jaarlijkse (structurele) budgetten en eenmalige (incidentele) budgetten. Uit de financiële analyse blijkt dat jaarlijkse terugkerende tekort tenminste E 363.020,- bedraagt. Dit is het bedrag dat minimaal moet worden opgelost in de komende begroting. Daarbovenop wordt verwacht dat veel begrotingsposten reëler moeten worden geraamd. Dit komt doordat toekomstige kostenstijgingen nog niet altijd zijn verwerkt. Wethouder Bert Hummel: "De kostenstijgingen moeten in de begroting worden opgenomen. Daarnaast zijn er ook budgetten die te voorzichtig zijn begroot, omdat de jaarlijkse kosten in werkelijkheid mee blijken te vallen; lucht eruit!"


Noot voor de redactie/