Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 11 mei 2007

Nederlands Vlaamse selectie theaterfestival TF-1 bekend Vrijdag 11 mei om 12:00 uur heeft Mieke van der Weij, voorzitter van de vakjury van theaterfestival TF, de selectie van TF-1 bekend gemaakt. Dit gebeurde online in een speciaal geproduceerde videoboodschap op www.tf.nl. In het afgelopen jaar zag de jury van TF-1 meer dan 130 voorstellingen uit Nederland en Vlaanderen. De jury bestaat, naast Mieke van der Weij, uit Ursul de Geer, Ivo Kuyl, Tarkan Köroglu en Daphne Richter. De jury werd bijgestaan door meer dan 35 tipgevers uit de Nederlandse en Vlaamse theaterwereld. TF-1 is onderdeel van theaterfestival TF en biedt de Nederlands Vlaamse theaterselectie. Hierin zijn de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen - volgens jury én publiek - nog één keer te zien. Naast de juryselectie toont TF-1 ook enkele genomineerden voor de Toneelpublieksprijs 2007. Voor de grote zaal zijn de volgende voorstellingen geselecteerd:


. Het Toneel Speelt - De geschiedenis van de familie Avenier (NL)
. Muziektheater Transparant - Een totale Entführung (BE)
. Het Toneelhuis - Mefisto for ever (BE)

. Het RO Theater - Richard III (NL)

. Toneelgroep Oostpool - Het Vierde Rijk (NL)

Voor de kleine zaal zijn de volgende voorstellingen geselecteerd:


. Jakob Ahlbom - Vielfalt (NL)

. Het Nationale Toneel - Phaedra's love (NL)
. Orkater - Zijde (NL)

. Mugmetdegoudentand - Mug inn (NL)

. Mightysociety - Mightysociety 4 (NL)

Het juryrapport staat vanaf medio augustus online op www.tf.nl. De voorstellingen zijn te zien tijdens theaterfestival TF, van 30 augustus tot en met 9 september in de theaters van Amsterdam. De kaartverkoop start op 1 juli via de website www.tf.nl en via 020 6242311 (Stadsschouwburg Amsterdam). Theaterfestival TF bestaat uit vier verschillende themakanalen, die samen het festival vormen: TF-1 vormt de kern van het festival en biedt de Nederlands - Vlaamse Theaterselectie. Tijdens TF-1 zijn de beste voorstellingen, volgens jury én publiek, van het afgelopen seizoen nog één keer te zien. TF-2 is het Amsterdam Fringe Festival. Hoofddoel van TF-2 is het aanjagen van eigen artistiek initiatief en het cultureel ondernemerschap onder jonge (theater)makers. TF-3 biedt verdieping voor veelkijkers en vakgenoten. Het programma bestaat onder andere uit minicongressen, masterclasses, debatten, interviews, lezingen en een bezoekersprogramma voor buitenlandse bezoekers. TF-4 toont de Vlaamse keuze, hier wordt een aantal voorstellingen uit de selectie van het zusterfestival Theaterfestival Vlaanderen getoond. Het festival vindt plaats van 30 augustus tot en met 9 september.

Het Vlaamse (zuster) Theaterfestival maakte haar selectie vrijdag 11 mei om 11:00 uur bekend. Tenminste drie voorstellingen uit deze selectie worden tijdens TF-4, De Vlaamse Keuze, vertoond. Drie voorstellingen uit de Nederlandse selectie worden, voorzien van Franstalige boventitels, getoond tijdens het Vlaamse Theaterfestival, dat plaatsvindt van 23 augustus tot en met 1 september in Brussel.

De Vlaamse selectie:


. Le sous sol (Peeping Tom) - BE - grote zaal
. Onschuld (Ro-theater/KVS) - BE/NL - grote zaal
. The bult and the beautiful (Theater Antigone) - BE - kleine zaal
. Mug inn (Mugmetdegoudentand) - NL - kleine zaal
. Bonanza (Berlin) - BE - kleine zaal

. Liga (Kassys) - NL - kleine zaal

. We people (Union Suspecte) - BE - kleine zaal
. Tinseltown - (Abattoir fermé) - BE - kleine zaal