Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 11 mei 2007

Alkmaars nieuwste woonwijk wordt dorps

Het stedenbouwkundig plan voor Vroonermeer Noord is klaar. Alkmaars nieuwste woonwijk krijgt veel groen en een grote variatie aan woningen. Met mooie straatjes die het dorpsgevoel van weleer oproepen. En met veel -natuurlijke - speelmogelijkheden voor de kinderen. Grenzend aan de wijk, op het grondgebied van Langedijk, komt een nieuw meer.

Het karakteristieke Noord-Hollandse landschap stond aan de basis van het ontwerp voor de wijk. En dat geeft een verrassend en tegelijk vertrouwd beeld. Zo zullen de 660 nieuwe koop- en huurwoningen in de diverse prijsklassen voorzien zijn van een dak in een kapvorm. Daarbij wordt aan energiezuinigheid en duurzaamheid veel aandacht gegeven. Vroonermeer Noord is straks de ideale plek voor iedereen die wil wonen met groen en water in de buurt.

Landschap
De locatie vormt de overgang van de stad Alkmaar naar het landelijk gebied en naar het dorp St. Pancras. Om een goede overgang te krijgen wordt een grote waterpartij gecreëerd, met brede rietkragen aan de oevers en een aantal eilanden. Het water staat in verbinding met het water in de omgeving en maakt onderdeel uit van een veel groter waternetwerk. Aan de westzijde van Vroonermeer Noord langs de N245 komt een geluidswal in de vorm van een groen wallandschap, waarin ook gewandeld en gespeeld kan worden.

Bebouwing
Hoewel nog niet precies bekent is hoe de wijk er uit komt te zien zijn de toekomstige woningen geïnspireerd op kapwoningen en boerderijen, zoals we die van oudsher in Noord-Holland vinden. Het overgrote deel van de bebouwing is niet hoger dan twee woonlagen met een kap. Er komen rijtjes-, twee onder één kap- en vrijstaande woningen. De woningblokken tellen maximaal zes huizen. De architecten die straks de woningen gaan ontwerpen, zullen het dorpse en landschappelijke in hun ontwerpen tot uitdrukking moeten brengen.

Verkeer
Er zijn twee toegangen tot de nieuwe wijk. Aan de noordkant bij De Helling en aan de zuidkant bij De Keesman. Beide toegangen worden met elkaar verbonden door de wijk slingerende wijkontsluitingsweg. Haaks op die wijkontsluitingsweg staan de buurtstraten. Deze straten zijn kort en smal. Parkeren gebeurt geclusterd in hoven naast de woningen. Bij de grotere woningen kan men straks op eigen terrein parkeren. Door deze opzet wordt voorkomen dat woonstraten straks vol met auto's staan. Hagen als erfafscheiding maken de straten groen en afwisselend.

Voorzieningen
Op speeleilanden in de nieuwe waterplas en bij de geluidswal komen speelplekken. Dit betekent veel groen en de ruimte om lekker te voetballen en te ravotten. Daarnaast is er in Vroonermeer Noord een basisschool en een gezondheidscentrum gepland met in elk geval enkele huis- en tandartsen, een fysiotherapiepraktijk. Winkels en supermarkten zijn dichtbij in Sint Pancras en Alkmaar Noord.

Informatiebijeenkomst
In het Dorpshuis De Geist in Sint Pancras (Vinkenlaan 7) kunnen geïnteresseerden op 5 juni 2007 tussen 16.00 en 20.00 uur de ontwerpen voor Vroonermeer Noord zien. Op diverse informatiepanelen worden de hoofdlijnen van het plan getoond. Ook laat een 3D-presentatie de nieuwe wijk in vogelvlucht zien. Op deze inloopbijeenkomst zijn geen details en/of prijzen van de te bouwen woningen beschikbaar. Ook is het nog niet mogelijk in te schrijven op een woning of vrije kavel. Bij de infobijeenkomst liggen ook het voorontwerp bestemmingsplan en het concept welstandcriteria ter inzage, waarop tijdens de bijeenkomst inspraak mogelijk is.

Belangen en wensen

Met ieders belangen en wensen is zorgvuldig rekening gehouden. De begeleidingsgroep, bestaande uit onder andere wijkraden uit Alkmaar en St. Pancras, seniorenraad en fietsersbond, is tevreden over het stedenbouwkundig plan. Zij zijn vanaf het begin actief bij het opstellen van het plan betrokken. Ook de gemeenteraden van Alkmaar en Langedijk hebben er veel tijd en aandacht aan besteed.

Planning
De nieuwe wijk wordt in delen aangelegd. In 2007 voert de gemeente de noodzakelijk procedures (o.a. bestemmingsplan) en vindt de technische voorbereiding plaats. Vanaf 2008 wordt gestart met het graven van de plas. Het zand dat vrijkomt wordt gebruikt om het terrein op te hogen. In 2009 gaat de eerste paal de grond in voor de woningen in het zuidelijk deel van de wijk. Eind 2009, begin 2010 vindt de oplevering van de eerste woningen plaats. Naar verwachting is eind 2012 de hele wijk klaar.

Meer informatie:
Mariska van der Leij (afdeling Communicatie), 072 548 8992

-----------------------

---- --