Gemeente Winterswijk


10 mei 2007

Aanvullende gegevens leiden niet tot nieuwe locatie gronddepot

Winterswijk - In het college van burgemeester en wethouders is opnieuw de locatiekeuze van het gronddepot aan de orde geweest. Reden hiervoor is dat in de commissie Burger & Ruimte van 11 april jongstleden gevraagd is om meer informatie over de alternatieve locaties die onderzocht zijn. Wethouder Rik Gommers heeft toegezegd de onderzochte alternatieve locaties nader in kaart te brengen en dit ter kennis te brengen van de commissie. Op basis van deze aanvullende gegevens blijft het college bij haar besluit dat vestiging van het gronddepot op een van de alternatieve locaties op basis van de vereiste milieucontouren (geluid- en geurhinder) en bedrijfseconomische gronden geen haalbare kaart is.

Om een opslagterrein van ongeveer 2 hectare te kunnen realiseren is een bruto grondoppervlakte nodig van circa 2,5 hectare. Met het oog op geluidhinder geldt een vuistregel van circa 100 meter rondom de totale locatie. Voor geurhinder geldt een vuistregel van circa 250 meter rond dat deel van de locatie voor de seizoensopslag van berm- en slootmaaisel. In totaal zijn 5 locaties onderzocht:
1. locatie huidige velden Trias,

2. locatie terrein aan de Van Leeuwenhoekweg

3. locatie voormalig DAV-terrein

4. locatie voormalig Cobercoterrein

5. locatie Vreehorstweg
Voor de eerste vier locaties geldt dat er op basis van de normen voor geluid- en geurhinder pas een milieuvergunning kan worden afgegeven als er forse investeringen worden gedaan.

Inspraakreactie
In de commissievergadering van 11 april heeft de heer Uiterwaal als bezwaarmaker tegen de legalisering van het gronddepot aan de Vreehorstweg ingesproken. Naar aanleiding hiervan heeft overleg plaatsgevonden met een delegatie van de bezwaarmakers, wethouder Rik Gommers en een ambtelijke vertegenwoordiging. Hiermee is door bezwaarmakers uiteindelijk ingegaan op de uitnodiging die wethouder Rik Gommers in oktober 2006 aan de heer Uiterwaal heeft gedaan. Doel ervan was het uitwisselen van informatie die van belang zou kunnen zijn voor de bestuurlijke afweging voor de locatiekeuze van het gronddepot. De aangedragen feiten hebben geen aanleiding gegeven tot heroverweging van de besluitvorming van het college tot dusver.

Vervolgtraject
Het college blijft bij haar besluit om de locatie Vreehorstweg te handhaven als gronddepot. Het college gaat daarnaast over tot realisatie van de aanvullend benodigde voorzieningen ten behoeve van het gronddepot Vreehorstweg op het moment dat de bestemmingsplanwijziging onherroepelijk is. Voor de bestemmingsplanwijziging loopt nog een beroepsprocedure bij de Raad van State. De Raad van State heeft, hetgeen gebruikelijk is bij dit soort bestemmingsplanwijzigingen, voor de technische aspecten de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (StAB) gevraagd advies uit te brengen. De provinciale milieuvergunning is inmiddels onherroepelijk. De aanvullende informatie over de locaties wordt voorgelegd aan de commissie Burger & Ruimte van 20 juni aanstaande.