Gemeente Delft

Burgernet laat inwoners Delft meehelpen aan veiligheid

Meehelpen met inbrekers vinden, verdwaalde kinderen opsporen en gestolen auto's aan de rechtmatige eigenaar terug bezorgen. Dit zijn enkele voorbeelden waar Burgernet voor gebruikt gaat worden. Burgernet is een samenwerkingsverband tussen de politie en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Het is bedoeld om de veiligheid te verbeteren.

In vijf regiopolitiekorpsen, waaronder Haaglanden, gaat Burgernet als pilotproject van start. In Haaglanden is Delft de pilotgemeente. Begin 2008 start de werving voor deelnemers aan Burgernet en kunnen inwoners zich aan gaan melden. Ze worden dan telefonisch door de politie benaderd als er in hun omgeving naar een persoon of voertuig gezocht wordt. Dit kan zowel thuis als op het werk zijn. Mensen kunnen vanuit hun omgeving opletten of ze zien wat de politie zoekt. Als dit het geval is, kunnen ze de meldkamer van de politie bellen. Op deze manier heeft de politie extra ogen en oren in de wijk en kan zo sneller op de juiste plek zijn.

De doelen van Burgernet zijn: ontwikkeling van extra ogen en oren, verbetering van de maatschappelijke betrokkenheid van inwoners van Delft, snellere aanhoudingen en daardoor verbetering van de opsporing en verbetering van de veiligheid.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft