Politie Amsterdam-Amstelland



Vijf overvallen opgelost met aanhouding van vier verdachten / Amsterdam / Zwanenburg (11/05/07)

Met de aanhouding van vier verdachten in de leeftijd van 19 tot 21 jaar heeft het Overvallenteam van de recherche district West vijf overvallen opgelost, waarvan vier in Amsterdam West en één in Zwanenburg. Alle verdachten zitten nog in hechtenis.

Een oplettende burger zag dat twee jongens zich vreemd gedroegen op Plein â40-â45 en belde de politie. Ter plekke konden beiden ingerekend worden, omdat zij net een drogisterij hadden overvallen. Hierbij hadden de daders fotocameraâs, sigaretten, cosmetica en een aanzienlijk geldbedrag buitgemaakt. Zij bleken in bezit van een vuurwapen, busje pepperspray en een mes. Nader onderzoek wees uit dat de mannen ook betrokken waren bij meerdere overvallen op sportzaken in Amsterdam West. Door technisch en tactisch onderzoek kon een derde verdachte worden aangehouden wegens betrokkenheid bij de overvallen. Aan een aantal van de overvallen is aandacht besteedt in het opsporingsprogramma Ter Plaatse van de regionale zender RTV-NH.

Begin mei zag een oplettende trambestuurder jongens rondhangen in de Frederik Hendrikstraat, die zich vreemd gedroegen. De gewaarschuwde politie trof alleen een tas aan met een neppistool en bivakmutsen alsmede een identiteitsbewijs van een jongen. Deze meldde zich later aan het bureau en kon worden aangehouden omdat hij verdacht werd van het plegen van voorbereidingshandelingen. Uit onderzoek bleek dat hij ook betrokken was bij de eerdere overvallen. Met de aanhouding van deze vier daders zijn drie overvallen op sportwinkels en een overval op een drogisterij opgelost, alle in Amsterdam West. Tevens is met deze aanhoudingen een overval op een supermarkt in Zwanenburg opgelost. Rechercheurs van het Overvallenteam van district West hebben de zaak in onderzoek.