Provincie Zuid-Holland

27 kandidaten burgemeestersambt Nieuwkoop

Voor het burgemeestersambt van Nieuwkoop hebben zich 27 kandidaten aangemeld bij de Commissaris van de KoningininZuid-Holland. De nieuwe burgemeester zal naar verwachting per 1 november 2007 in functie treden.

De sollicitanten - 21 mannen en zes vrouwen - variëren in de leeftijd van veertig tot zestig jaar. Acht van hen zijn lid van de VVD, zes van het CDA, vijf van de PvdA, drie van D66, twee van GroenLinks en één van de ChristenUnie. Twee personen zijn geen lid van een politieke partij. Zeven kandidaten zijn of waren tot voor kort burgemeester elders in een gemeente, elf sollicitanten zijn wethouder of hebben deze functie eerder vervuld. De overige negen geïnteresseerden hebben geen politiek-bestuurlijke ervaring of hebben geen bestuurlijke functie gehad bij bijvoorbeeld een provincie.

De Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, de heer J. Franssen, zal in de komende weken gesprekken voeren met de sollicitanten. Vervolgens legt hij een selectie van de meest geschikte kandidaten voor aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Nieuwkoop. Deze commissie doet een aanbeveling op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde profielschets. De gemeenteraad zal naar verwachting eind augustus 2007 twee kandidaten voordragen aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw G. ter Horst.

De gemeente Nieuwkoop ligt midden in het Groene Hart en is begin dit jaar gevormd door een fusie van de voormalige gemeenten Nieuwkoop, Ter Aar en Liemeer. De gemeente telt ongeveer 27.000 inwoners en bestaat uit 13 dorpskernen. De heer D.M. Boogaard is waarnemend burgemeester in Nieuwkoop tot het moment dat de kroonbenoemde burgemeester zijn taken overneemt.

Bron: Communicatie 070 - 441 66 22