European Union



IP/07/646

Brussel, 10 mei 2007

Eerste Europese cultuurstrategie: bijdragen tot economische groei en intercultureel begrip

De Europese Commissie heeft vandaag een beleidsverklaring aangenomen over de rol van cultuur in een globaliserende wereld. Daarin wordt de eerste Europese cultuurstrategie voorgesteld. In de mededeling wordt de centrale rol van cultuur in het Europese integratieproces bevestigd en wordt een culturele agenda voor Europa en voor zijn betrekkingen met derde landen voorgesteld. De mededeling werd goedgekeurd na een uitgebreide raadpleging van besluitvormers en belanghebbenden uit heel Europa.

`Cultuur en creativiteit raken het dagelijks leven van de Europese burger', aldus José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie. `Zij zijn belangrijk voor individuele zelfontplooiing en voor de sociale samenhang en economische groei. Maar zij betekenen veel meer: zij vormen de kernelementen van een Europees project dat gebaseerd is op gemeenschappelijke waarden en een gemeenschappelijk erfgoed - dat tegelijk de verscheidenheid erkent en eerbiedigt. De vandaag goedgekeurde strategie ter bevordering van het intercultureel begrip bevestigt de centrale plaats die cultuur in ons beleid inneemt.'

Dit nieuwe beleid, onder de naam `Een Europese agenda voor cultuur in het licht van de mondialisering', wordt uiteengezet in een Mededeling van de Commissie, die wordt aangevuld met een werkdocument waarin de vele manieren beschreven waarop de Europese Unie cultuur ondersteunt. Zij zijn opgesteld na een uitgebreide openbare raadpleging van belanghebbenden.

De beleidsverklaring bevat drie hoofddoelstellingen die tezamen een cultuurstrategie vormen voor de Europese instellingen, de lidstaten en de culturele en creatieve sector:
1. Bevordering van de culturele verscheidenheid en de interculturele dialoog;

2. Bevordering van cultuur als katalysator voor creativiteit binnen het kader van de Lissabonstrategie, en

3. Bevordering van cultuur als cruciale component van de internationale betrekkingen van de Europese Unie.

In het vooruitzicht van de uitvoering van het Unesco-Verdrag betreffende de bescherming en de bevordering van de diversiteit van cultuuruitingen behandelt de mededeling ook de externe dimensie van de Europese cultuur. Zij erkent de noodzaak van een Europese cultuurstrategie die zowel openstaat voor de verscheidenheid binnen Europa als voor de wereld. In de mededeling worden maatregelen voorgesteld om de culturele dimensie in de politieke dialoog met partnerlanden en -regio's nog te versterken en zo culturele uitwisselingen te bevorderen en de culturele dimensie stelselmatig in ontwikkelingsprogramma's en -projecten te integreren.

Ter ondersteuning van specifieke acties in de ACS-landen stelt de Commissie voor een Cultureel Fonds EU-ACS op te richten als gemeenschappelijke Europese bijdrage aan de verspreiding en eventueel de vervaardiging van cultuurgoederen uit de ACS-landen. Dit fonds zal het ontstaan van lokale markten en sectoren bevorderen en ook de toegang van cultuurgoederen uit de ACS-landen tot de Europese markten vergemakkelijken. Voor de periode 2007-2013 stelt de Europese Commissie een communautaire bijdrage voor van circa 30 miljoen euro, en zij verzoekt de lidstaten aanvullende bijdragen te leveren.

Een fundamenteel onderdeel van het nieuwe beleid is het voorstel om een meer gestructureerd systeem van samenwerking tussen de lidstaten en de Europese instellingen op cultureel gebied in te voeren, zulks op basis van de `open coördinatiemethode' (OCM), die met succes is ingezet om de samenwerking tussen de lidstaten en de EU op het gebied van onderwijs en opleiding, jeugdzaken en sociale bescherming te structureren.

De lidstaten en de Europese Commissie zullen dan algemene doelstellingen vaststellen en om de twee jaar de vorderingen met die doelstellingen evalueren.

Met deze mededeling wordt ook getracht de culturele sector - van individuele scheppende en uitvoerende kunstenaars tot de creatieve en culturele industrie - nauwer bij Europa te betrekken. Daarom is het de bedoeling verbeterde structuren voor dialoog en partnerschap met deze belanghebbenden in te voeren via een nieuw `Cultureel Forum'.

De Europese cultuurstrategie zal worden aangevuld met andere acties van de EU op cultureel gebied, zoals het aankomende Europees Jaar van de interculturele dialoog 2008.

Meer informatie:

http://ec.europa.eu/culture/eac/index_en.html

http://ec.europa.eu/culture/eac/communication/comm_en.html
---

Zie MEMO 07/180

Zie MEMO 06/500