Politie Limburg-Noord

Onderzoek naar aangifteproces: een 7,3 voor het korps.
Datum: 11-05-2007
Tijd bericht: 15:19
Plaats: Regio Limburg-Noord
De Politie Limburg-Noord krijgt een 7,3 voor het aangifteproces. Deze ruime voldoende krijgt het korps van het onderzoeksbureau dat in de arm is genomen door een auditcommissie van het Regionaal College. Een compliment voor het korps, aldus de onderzoekers, maar er zijn ook nog veel zaken te verbeteren.

In algemene zin loopt het aangifteproces zonder al te veel problemen en de klantvriendelijkheid is voldoende, aldus de onderzoekers. Maar er zijn ook aanbevelingen. Op strategisch niveau moet meer geïnvesteerd worden in procesbeschrijvingen en vooral ook in bewustwording van het belang van een goede afhandeling van de aangifte. Op tactisch niveau moet meer tijd en geld geïnvesteerd worden in deskundigheidsbevordering en een sluitende kwaliteitscontrole. Op operationeel niveau moet het korps meer energie steken in aandacht, privacy, informatievoorziening en communicatie. Ook de nazorg rond de de aangifte, zoals afloopberichten en terugkoppeling, kan beter. De onderzoekers concluderen dat het nagenoeg niet voorkomt dat een zaak geseponeerd wordt omdat de kwaliteit van de aangifte niet goed is. Verbeteringen zijn wel nodig om de burger nog meer ten dienste te zijn en de aangiftebereidheid te vergroten. Het gaat dan vooral om kwaliteit, klantvriendelijkheid en nazorg.

Het Regionaal College heeft in 2005 een auditcommissie in het leven geroepen. Deze commissie heeft een audit gedaan naar het aangifteproces van de politie. De DSP-groep uit Amsterdam heeft dit onderzoek gedaan. Ze hebben daartoe onder andere interviews gehouden in het korps. En ze hebben zogenaamde 'mystery guests' naar de politiebureau's gestuurd, en zelfs enkele 'mystery calls' en 'mystery mails' gedaan. Het onderzoek is op 11 mei gepresenteerd aan het Regionaal College. De korpsleiding zegde daar toe dat ze met de aanbevelingen uit het rapport aan de gang gaat.