CD&V

'Ribbeldijen : problematiek niet onderschatten'

11/05/2007

Nieuwe technologieën brengen nieuwe fenomenen met zich mee. Het is echter de taak van de overheid om indien nodig duidelijke normen op te leggen. Sinds kort blijkt er sprake te zijn van een nieuwe beroepsziekte, met name 'lipoatrophia semicircularis', beter bekend als ribbel- of deukdijen. Men zou een ribbeldij kunnen herkennen wanneer je, staand, aan de voorzijde van de dij, ongeveer halverwege de knie en de lies, én of meer deuken waarneemt.

Vooral vrouwelijke werknemers die werk verrichten waar een beeldscherm aan te pas komt, worden steeds meer geconfronteerd met dit fenomeen. Hierbij zou een combinatie van computergebruik en een bepaald type bureel een bepaalde straling opleveren.

CD&V-Kamerlid Roel Deseyn wilde van minister Demotte meer uitleg. Deze verwees naar een recente studie van het VITO waar de link tussen statische elektromagnetische veden en ribbeldijen aandacht krijgt. Bij bedrijven als KBC zijn er sinds 1995 als meer dan 1.000 meldingen. Deze zijn echter ongetwijfeld slechts het topje van de ijsberg. Er zijn verschillende hypothesen rond de oorzaak van ribbeldijen, het VITO oordeelt dat bureaubladen elektrostatisch geladen zouden worden en bij contact met het dijbeen ontladen worden. Die herhaaldelijke ladingen zouden serieuze schade veroorzaken.

De minister overweegt om over eventuele medische gevolgen van dit fenomeen het advies te vragen aan de Hoge Gezondheidsraad. Hij wijst ook op de bevoegdheid van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Deseyn: "De mensen leggen niet altijd het verband tussen nieuwe aandoeningen en hun werkomgeving of -houding. Een goede voorlichting is dan ook gepast. Na verder wetenschappelijk onderzoek zal men moeten oordelen of bepaalde types meubilair moeten geweerd worden. Ik wil dit in de volgende legislatuur zeker opvolgen."
* door Roel Deseyn

CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be