Gemeente Utrecht


beantwoording vragen nr. 17 inzake voorkomen agressie op voetbalvelden

2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
17 Vragen van mevrouw S.M.L. Bottse
(ingekomen op 2 februari 2007
en beantwoording door het college verzonden op 27 februari 2007)

Op zaterdag 27 januari 2007 ontaarde de voetbalwedstrijd tussen Zwaluwen Utrecht en SVM uit Maartensdijk in geweld. Ondanks het feit beide verenigingen een gedragscode hebben voor hun leden betreffende respectvol gedrag op het voetbalveld mocht dit niet baten.
Het is algemeen bekend dat de agressie in de voetbalsport zich steeds verder verplaatst naar ook de amateurs en jeugdteams in de Nederlandse competities. Zaterdag 27 januari was in die zin geen uitzondering.
De gemeente Nijmegen is men een experimenteel jaar gestart met een zogenaamde Bonus Malus regeling, waarbij men in eerste instantie een beroep doet op het zelfreinigende vermogen van clubs. Het experiment betreft voetbalverenigingen die een subsidierelatie hebben met de gemeente en alle teams, jeugd en volwassen.
Dit jaar worden vooral de problemen in kaart gebracht bij een meldpunt:"wat gebeurd er nou eigenlijk op die voetbalvelden?". De klachten worden omschreven en gecodeerd (geel of rood) en teruggekoppeld naar de clubs die daarop actie kunnen ondernemen. Tevens wordt in samenwerking met partners, dit zijn bestuursleden van de voetbalverenigingen, de Malus regeling ontwikkeld die dan in het seizoen 2007-2008 van kracht wordt. Ondersteunen, versterken en corrigeren, is het devies. De gemeente Nijmegen is de uitvoerder van de regeling.

1. Heeft het college een beeld van de omvang van de agressie die zich afspeelt op de voetbalvelden in Utrecht?Zo nee, bent u bereid dit probleem in kaart te brengen?


Het College heeft op dit moment beperkt zicht op de omvang van de agressie op de voetbalvelden van Utrecht. Ons huidige inzicht in deze materie is gebaseerd op summiere informatie van de KNVB met betrekking tot het aantal ernstige incidenten in de regio Utrecht in dit seizoen (19) en op de signalen vanuit de VSU en de clubs. Wij hebben met de KNVB afgesproken om op korte termijn met elkaar in gesprek te gaan waarbij van de kant van de bond een toelichting gegeven zal worden op de cijfers: welke clubs betreft het, aard van de incidenten, trends over de afgelopen jaren.

2. Is het college het met GroenLinks eens, dat de gemeente verantwoordelijkheid draagt in het voorkomen van agressie op voetbalvelden?


Het College is van mening dat de verantwoordelijkheid ten aanzien van het voorkomen van agressie op de voetbalvelden in de eerste plaats bij de verenigingen zelf en bij de KNVB ligt. Het College vindt voorts dat de gemeente wel een verantwoordelijkheid heeft in het stimuleren van goed gedrag bij verenigingen, in het bevorderen van de uitwisseling van kennis over hoe agressie voorkomen kan worden en in het afstemmen met de KNVB van eventuele sancties, die genomen worden tegen verenigingen.

3. Is het college bereid om een actieve rol op zich te nemen in het voorkomen van agressie op de voetbalvelden in samenwerking met de verenigingen?


Ja, dit College geeft evenals het vorige al invulling aan deze actieve rol door middel van de subsidie, die de VSU ontvangt en die onder andere ingezet wordt voor het programma "Onderweg naar morgen", waarbij ruim 20 voetbalclubs (allochtone, autochtone en gemengde) intensief begeleid worden om de wederzijdse verhoudingen te optimaliseren en om in onderling overleg afspraken te maken over de wijze waarop men met elkaar omgaat op en ook buiten het veld. Daarnaast worden clubs, die willen werken aan een positieve en sportieve mentaliteit binnen hun vereniging bij bestuurders, leiders, ouders en spelers, ook beloond door hen te betrekken bij bijvoorbeeld de BOS-projecten en het Programma Meedoen Allochtone Jeugd door Sport.

4. Is het college bereid zich te laten informeren over de Bonus/Malus regeling en deze regeling in Utrecht toe te passen?


Ja, het College zal zich laten informeren over de Bonus/Malusregeling en in overleg met de Vereniging Sport Utrecht bezien of dit instrument of delen ervan geschikt zijn om toe te passen in Utrecht.


---- --