Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam

Amsterdam, 11 mei 2007

Jaarlijkse verpleegkundeprijzen uitgereikt

In de Amsterdamse Stadsschouwburg heeft dr. Marian Kaljouw, voorzitter van de Nederlandse beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden V&VN, de jaarlijkse landelijke verpleegkundeprijzen uitgereikt. De Anna Reynvaan Wetenschapsprijs, voor het beste verpleegkundig artikel werd uitgereikt aan verpleegkundige Els Steeman uit Leuven. De Anna Reynvaan Praktijkprijs, voor het beste verpleegkundige initiatief om de patiëntenzorg te verbeteren, ging naar de verpleegkundigen Netty de Graaf en Elly Jordens van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. De prijzen,vernoemd naar een van de Nederlandse pioniers in de verpleegkunde, bestaan uit een sculptuur en een bedrag van E 2.500.

Els Steeman van het Center for Health Services and Nursing Research, Katholieke Universiteit Leuven, kreeg de Wetenschapsprijs voor een artikel over ontslagmanagement van geriatrische patiënten die risico lopen op heropname of blijvende afhankelijkheid van zorginstellingen. De Vlaamse verpleegkundige toonde aan dat door de tussenkomst van verpleegkundigen of maatschappelijk werkenden de helft van de overplaatsingen van geriatrische patiënten van het ziekenhuis naar lange-termijnzorginstellingen (verpleeg- en verzorgingstehuizen) voorkomen kan worden. Dit is een indrukwekkend resultaat met implicaties voor de organisatie van zorg en een belangrijke bijdrage aan het welzijn en maatschappelijk functioneren van geriatrische patiënten, zo was de jury van oordeel. De groep van kwetsbare ouderen in het ziekenhuis groeit snel, en kost de verpleegkundige- en medische staf veel hoofdbrekens vanwege de - vaak gecombineerde - lichamelijke, psychische en leeftijdsgebonden problematiek.

De Praktijkprijs werd in de wacht gesleept door Netty de Graaf en Elly Jordens voor het project 'Palliatieve zorg, óók bij COPD'. Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD), een vorm van chronisch longlijden, is een van de drie belangrijkste doodsoorzaken. De terminale periode van COPD kan erg lang duren, met alle gevolgen van dien voor de kwaliteit van leven voor patiënt, partner en omgeving. Volgens de jury zijn de verpleegkundigen er met het project - scholing, bijeenkomsten en een samenwerkingsverband van verschillende instellingen - goed in geslaagd de palliatieve zorg voor deze bijzondere patiëntencategorie te verbeteren. Beide verpleegkundigen werken bij Drechtzorg, de organisatie van samenwerkende instellingen in Dordrecht en omgeving.

De verpleegkundeprijzen zijn uitgereikt tijdens De Anna Reynvaan Lezing op donderdag 10 mei 2007. Deze jaarlijkse verpleegkundige publiekslezing is een initiatief van het AMC, het verpleegkundig tijdschrift Bijzijn en de Hogeschool van Amsterdam. Het initiatief wordt ondersteund door de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN), Sofokles, sociaal fonds voor de kennissector, AMC de Meren, JellinekMentrum en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Noot aan de redactie (