Gemeente Utrecht


beantwoording schriftelijke vragen 2007, nr. 61 inzake trichloramine in zwembaden.


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
61 Vragen van mevrouw S.M.L. Bottse
(ingekomen op 13 april 2007
en antwoorden door het college verzonden op 8 mei 2007)

Op woensdag 11 april 2007 verscheen in AD Utrechts Nieuwsblad een artikel waarin dr. J. Jacobs meldt dat in diverse zwembaden, in de samenstelling van de lucht hoge waarden van trichloramine is vastgesteld. Trichloramine komt vrij als gevolg van een reactie van chloor, zweet en urine in het water. Deze stof irriteert de ogen en de bovenste luchtwegen.
Zwembadmedewerkers lopen in vergelijking met de gemiddelde Nederland
40% meer risico op een beklemmend gevoel op de borst en hebben meer kans op astma. Jacobs pleit ervoor de hygiëne in zwembaden te verbeteren.
Groenlinks maakt zich enigszins zorgen door dit bericht en heeft de volgende vragen:

1. Is het college bekend met het onderzoek van dr. Jacobs?


Ja.

2. Weet het college hoe hoog waarden van trichloramine in Utrechtse zwembaden zijn?

- Indien ja, hoe hoog zijn deze waarden? En wat is de toegestane norm?


Nee. Deze waarden zijn niet bekend, omdat deze waarde niet opgenomen is in de dagelijkse standaard metingen in de zwembaden. Voor trichloramine is namelijk geen norm (grenswaarde) in Nederland vastgesteld.

3. Voldoen de Utrechtse zwembaden aan de geldende normen op het gebied van hygiëne?


Ja, de Utrechtse zwembaden voldoen aan het landelijk Keurmerk Veilig en Schoon van de Stichting Zwembadkeur.

4. Welke maatregelen zal het college nemen om de hygiëne te verbeteren en daarmee de arbeidsomstandigheden van de zwembadmedewerkers?


We zien geen reden tot het nemen van extra maatregelen. De waarde van trichloramine wordt mede bepaald door de hoeveelheid vrij chloor in het water. Het onderzoek toont aan dat de methode van desinfectie van het water van invloed is op de hoeveelheid vrij chloor en derhalve op de hoogte van de waarde van trilchloramine in de lucht. Alle gemeentelijke zwembaden in Utrecht zijn voorzien van een zogenaamde zoutelectrolyse installatie voor desinfectie (in plaats van een traditionele chloorinstallatie met natriumhypochloriet). Daardoor is de hoeveelheid vrij chloor tot een minimum beperkt, waardoor het aannemelijk is (onderzoek geeft dit aan) dat er sprake is van een relatief lage concentratie van trichloramine in de lucht.

5. Kinderen zwemmen vaak langdurig wekelijks om hun diploma's te behalen, is het bekend of ook regelmatige bezoekers een verhoogd risico lopen?


Dit is niet bekend, het onderzoek gaat niet in op effecten van tricloramine op regelmatige bezoekers.

Wel is in 2000 naar aanleiding van eerder onderzoek naar effecten op de longen en luchtwegen bij regelmatige bezoekers (zwemmers), het besluit Hygiëne en Veiligheid Badinrichtingen en Zwemgelegenheden gewijzigd. Ter bescherming van deze groep werd een onder- en bovengrens vastgesteld voor de hoeveelheid (vrij) chloor in het badwater. De Utrechtse Zwembaden voldoen aan deze norm.


---- --