European Union



IP/07/663

Brussel, 11 mei 2007

De Commissie houdt een raadpleging over een duurzame toekomst voor de Europese aquacultuur

De Europese Commissie is begonnen met een raadpleging over de kansen voor de ontwikkeling van de aquacultuur in de Europese Unie (EU). De aanhoudende groei van de vraag naar visserijproducten biedt grote mogelijkheden voor de verdere ontwikkeling van de productie van dergelijke producten door middel van aquacultuur. De raadpleging heeft daarom tot doel na te gaan welke acties op EU-niveau wenselijk zijn om niet alleen de sector zelf maar ook de consumenten maximaal van die ontwikkeling te laten profiteren en tegelijk de duurzaamheid van de aquacultuuractiviteiten te waarborgen. Op het internet is een gedetailleerd raadplegingsdocument gepubliceerd en de belanghebbenden en de burgers hebben tot 15 juli 2007 de tijd om hun opvattingen aan de Commissie kenbaar te maken.

Joe Borg, Europees commissaris voor Visserij en maritieme zaken, heeft in dit verband het volgende verklaard: "De Europese aquacultuursector heeft veel concurrentievoordelen, maar ziet zich ook geplaatst voor een aantal uitdagingen, waaronder hoge milieu- en gezondheidsnormen en toenemende concurrentie van producenten uit derde landen. Wij moeten een strategie uitstippelen die kan leiden tot de best mogelijke groei, namelijk een groei die op milieuvriendelijke wijze zowel de consumenten als de producenten ten goede zal komen.".

Het raadplegingsdocument heeft betrekking op een breed scala van onderwerpen, waaronder:

* de economische vooruitzichten voor de aquacultuur in de EU;
* de uitdagingen op milieugebied waarvoor de sector staat;
* de volksgezondheid en de gezondheid en het welzijn van dieren;
* nieuwe soorten en kansen voor de aquacultuur;
* technologische ontwikkeling en ruimtelijke planning;
* steun van de EU voor een duurzame aquacultuur;
* de rol van wetenschappelijk onderzoek.

In 2002 heeft de Commissie een mededeling over een strategie voor de duurzame ontwikkeling van de Europese aquacultuur (IP/02/1340) gepresenteerd. Deze strategie is erop gericht stabiliteit voor de sector te bereiken, werkzekerheid te bieden en de gezondheid en het milieu te beschermen. In de strategie zijn verschillende op het niveau van de EU, de lidstaten of het bedrijfsleven te ondernemen acties aangegeven.

De belangrijkste acties die op EU-niveau moesten worden ondernomen, waren het scheppen van een kader om de duurzame ontwikkeling van de aquacultuur te ondersteunen met de hulp van de Structuurfondsen, het stimuleren van onderzoek en innovatie en het garanderen van een hoog niveau van milieu-, consumenten- en dierenbescherming. Het merendeel van die acties is inmiddels van start gegaan, vooral dankzij het in 2006 opgerichte Europees Visserijfonds en het 7e Kaderprogramma voor onderzoek, waarvoor nu oproepen en projecten worden ontwikkeld.

Hoewel de in 2002 onderkende uitdagingen grotendeels nog steeds dezelfde blijken te zijn, is vijf jaar later de tijd gekomen om te bekijken welke vooruitgang tot nu toe is geboekt en welke ontwikkelingen zich op de markten en in technologisch opzicht hebben voorgedaan, en om met alle belanghebbenden in debat te gaan over de verdere ontwikkeling van duurzame aquacultuur in de EU. Het op het internet gepubliceerde raadplegingsdocument zal ook worden gebruikt als basis voor de discussie tijdens de raadplegingsbijeenkomsten die in de komende maanden met belanghebbenden zullen worden gehouden. Als vervolg daarop zal nog vóór het einde van dit jaar een conferentie plaatsvinden over de kansen voor de ontwikkeling van de aquacultuur in Europa. Het raadplegingsproces zou ertoe kunnen leiden dat de strategie uit 2002 wordt bijgesteld.

De volledige tekst van het raadplegingsdocument is te vinden op het volgende adres:

http://ec.europa.eu/fisheries/cfp/governance/consultations/consultatio n_100507_en.htm