Eastermar definitief als watersportplaats op de kaart


Opening recreatieterrein 'de Komerk' te Eastermar op 11 mei 2007

EASTERMAR, 20070506 -- Vrijdag 11 mei 2007 zal om 16.00 uur recreatieterrein 'de Komerk' feestelijk worden geopend door burgemeester Polderman van Tytsjerksteradiel. Dit terrein betreft een passantenhaven, ijsbaan, watersporthaven en recreatie- en evenemententerrein. Ter omlijsting van deze opening worden in het betreffende weekend diverse feestelijke activiteiten ontplooid, voor het dorp zelf, maar ook voor de watersporter. Watersporters worden dan ook van harte uitgenodigd dit weekend, 11 tot 13 mei, in Eastermar gratis af te meren en de openingsfestiviteiten mee te vieren.

Aantrekkelijk gebied

Het is al langer bekend dat de omgeving van Eastermar voor rustzoekers aantrekkelijk is als recreatiegebied. De prachtige omgeving met zijn zandpaden en houtwallen heeft menige wandelaar en fietser al veel plezier bezorgd. Ook is Eastermar goed bereikbaar via water. De voorzieningen om de watersporter goed te kunnen bedienen, ontbraken nagenoeg. Vanaf nu is dat is echter verleden tijd.

Geschiedenis

Bijna 10 jaar geleden heeft het dorp het initiatief genomen en plannen gemaakt om Eastermar als watersportdorp aantrekkelijker te maken. De krachten in het dorp (Doarpsbelang, Ondernemersvereniging, Watersportvereniging en IJsvereniging) werden gebundeld en ondergebracht in een nieuwe stichting PAREL (Projektgroep Aktive Rekreaasje yn Eastermars Lânsdouwe). Samen met de gemeente werd een plan gemaakt tot herinrichting van het gebied dat ligt ingeklemd tussen it Wâltsje, Snakkerbuorren en De Lits. Het betreffende gebied heeft in vroegere jaren als koemarkt dienst gedaan.

Meerdere doelen

Dit initiatief heeft uiteindelijk geleid tot een geheel nieuwe multifunctionele inrichting waarbij meerdere doelen zijn gerealiseerd:
* Er zijn maar liefst 35 aanlegplaatsen gecreëerd voor passanten met alle benodigde, moderne voorzieningen.
* Verder is er een ruime steiger geplaatst waaraan passerende rondvaartboten kunnen afmeren.
* Daarnaast heeft de Watersportvereniging de beschikking gekregen over 48 ligplaatsen voor pleziervaartuigen van de eigen leden.
* Er is tevens een kanosteiger aangelegd waardoor kanovaarders Eastermar gemakkelijker kunnen aandoen.
* Midden in het gebied bevindt zich een recreatieterrein waar 's zomers diverse activiteiten kunnen plaatsvinden. 's Winters wordt dit terrein onder water gezet en kan dan als ijsbaan worden gebruikt.
* Dit alles wordt gecompleteerd door een prachtig gebouw (in oude stijl uitgevoerd). Door het 'scheef plaatsen' van de dakconstructie heeft dit gebouw een unieke uitstraling als centraal punt in het gebied. Dit gebouw bevat o.m. sanitaire voorzieningen (ook voor rolstoelgebruikers) en een kantoor voor de havenmeester
* Er zijn, niet geheel onbelangrijk, 30 parkeerplaatsen gerealiseerd waardoor de druk op ons dorpsplein 'het Breed' als één grote parkeerplaats is afgenomen.

Financiering

De infrastructuur kon worden gerealiseerd met gelden uit het Friese Meren traject en is uitgevoerd als één van de Lits Lauwersmeer projecten. De inrichting van het recreatiegebied moest door PAREL zelf worden uitgevoerd. Hiertoe zijn sponsors gezocht (en gevonden). Een 20 tal bedrijven en instellingen (w.o. RABObank Bergum-Oostermeer, VSB subsidiefonds, Hypotheekshop Drachten/Burgum, SONAC Burgum) hebben positief gereageerd waardoor het mogelijk werd schitterend straatmeubilair in het gebied op te nemen.

Met de aanleg van 'de Komerk', met al haar voorzieningen, doet Eastermar een geweldige stap vooruit en kan het dorp serieus beginnen met het promoten van Eastermar als bijzondere plek, schitterende omgeving én watersportdorp.

Festiviteiten

Plaats: de Komerk, Snakkerbuorren 1, gelegen in het centrum van het dorp. Het gehele weekend is de passantenhaven vrij van liggeld. Watersporters zijn meer dan welkom!

Vrijdag 11 mei: De verenigingen van de bakdekkers 'Oude Glorie' en 'de Motorsleepboot' zijn uitgenodigd en zorgen voor gezelligheid en rondvaarten in de nieuwe haven.
16.00 uur: Officiële openingshandeling omlijst met muziek en spektakel op de Komerk
19.00 uur: Klompjeszeilwedstrijd in twee klassen, georganiseerd door de Watersportvereniging
20.00 -23.00 uur: Gezelligheid en livemuziek in de feesttent

Zaterdag 12 mei:
9.00 uur: gezamenlijk ontbijt op de Komerk met bootpassanten en inwoners van Eastermar
's Morgens: wandelingen onder leiding van een gids langs de nabij gelegen historische akkers en/of door de dorpskern
Gehele dag: wandelingen en fietstochten in de omgeving van Eastermar, uitgezet door de 'toeristenpost Eastermar e.o.'
's Middags: alle wandeltochten eindigen bij Hotel Meerzigt te Eastermar. Voor de gelegenheid is een bekende artiest uitgenodigd voor een optreden.

Alle info op www.eastermar.nl