Nieuwe producten Cito in teken kwaliteitszorg

11.05.2007 / 10:42 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Citogroep

Citogroep

Arnhem, 11 mei 2007

Nieuwe producten Cito in teken kwaliteitszorg

Cito brengt dit voorjaar voor het voortgezet onderwijs twee producten uit in het teken van kwaliteitszorg. Toets 3 in het Volg- en adviessysteem en de Kwaliteitsmonitor schoolexamens.

Volg- en adviessysteem Toets 3
Binnen het Cito-Volg- en adviessysteem (VAS) voor het voortgezet onderwijs is Toets 3 voor het eind van de derde klas verschenen. Deze toets brengt op een belangrijk moment het niveau en de voortgang van leerlingen in kaart. Immers vmbo-leerlingen beginnen aan hun examenjaar en havo en vwo-leerlingen kiezen een profiel in de bovenbouw. Toets 3 bevat net als de andere toetsen van het VAS de onderdelen leesvaardigheid Nederlands, leesvaardigheid Engels, wiskunde en studievaardigheden. Ook deze toets komt uit voor vmbo bb, vmbo kb/gt en havo/vwo. Het VAS geeft inzicht in prestaties op leerling-, klas- en schoolniveau. Deze prestaties zijn bovendien te vergelijken met een landelijke norm. Daarmee kunnen scholen dus ook het rendement van hun onderwijs bewaken.

Kwaliteitsmonitor schoolexamens
Daarnaast brengt Cito de Kwaliteitsmonitor schoolexamens uit. Deze kwaliteitsmonitor is bestemd voor directie en docenten van vmbo, havo en vwo. De monitor is een digitaal instrument voor zelfevaluatie. Met het beantwoorden van een reeks vragen bepaalt de school de kwaliteit van de schoolexamens bij de verschillende vakken. Doel is verbetering van de kwaliteit en verantwoording richting leerlingen, ouders en inspectie.

Noot voor redactie,