ABVAKABO FNV

Onderhandelingen cao Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg uitgesteld.

Hoewel er twee maanden geleden geen directe aanleiding voor de werkgeversorganisatie ActiZ en BTN was om de onderhandelingen voor een cao geheel nieuwe cao Verpleeg- & Verzorgingshuizen + Thuiszorg te starten, verzochten zij de bond op 9 mei om uitstel. Uitstel is nodig omdat de bezwarenprocedure rond de algemeen verbindend verklaring van de cao Thuiszorg niet is afgerond, en er nog steeds onduidelijkheid is over de werkingssfeer van de cao Thuiszorg. De verwachting is dat die duidelijkheid eind mei is bereikt.

Achtergrond

Vanaf 1 januari 2007 is de werkingssfeer van de cao Thuiszorg aangepast aan het feit dat een deel van de thuiszorg - de huishoudelijke verzorging - niet meer gefinancierd wordt uit de AWBZ maar uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. AWBZ middelen voor de huishoudelijke verzorging zijn overgeheveld naar de WMO, en de gemeenten voeren die Wet uit. Marktwerking wordt in de praktijk gebracht, en de huishoudelijke verzorging wordt aan verschillende aanbieders (zorginstellingen maar ook schoonmaakbedrijven) aanbesteed en veelal aan de laagste bieder gegund. De afgelopen maanden is duidelijk geworden dat er hierbij bodemprijzen worden gehanteerd en de bestaande werkgelegenheid zwaar onder druk staat. Sommige werkgevers willen van de bestaande rechtspositie van hun werknemers af en stellen betrokken werknemers voor de keuze: ontslag of verder als alfahulp bij de cliënt aan de slag. (de bond wijst die aanpak af en in overleg met het Ministerie van VWS, de VNG en Actiz is een tussenoplossing op handen)

BTN

Op 8 mei kondigde de BTN in de media aan dat zij af wil van de verplichte pensioenverzekering bij het PGGM en een tweede goedkoper pensioenfonds te contracteren voor de werknemers die bij BTN leden in dienst zijn. Bij de cao onderhandelingen is de verdeling van de pensioenpremie over de werkgever en de werknemer een punt van onderhandeling, en het signaal van BTN in de media was doelbewust om die onderhandelingen onder druk te zetten.
ABVAKABO FNV stelt zich op het standpunt dat de uit de Pensioenwet voortvloeiende Bedrijfstak verplichte Pensioenverzekering i.c. het PGGM, niet onderhandelaar is. ABVAKABO FNV en de andere werknemersorganisaties hebben geëist dat BTN bij de volgende onderhandelingsronde tekst en uitleg geeft over die uitspraken.

Een cao akkoord

Beide vorenstaande zaken bemoeilijken de toch al complexe onderhandelingen over de cao VVT en de bond verwacht als er 30 mei verder kan worden onderhandeld, dat een akkoord mogelijk is, maar daarvoor zullen ActiZ en BTN wel een duidelijke handreiking in de richting van onze cao eisen moeten doen. De laatste onderhandelingsronde is 6 juni en direct daarna zullen de leden van de uitkomst op de hoogte worden gebracht.
11-05-2007, Thuiszorg, Verpleeg- en verzorgingshuizen | Meer over: