Raamcontracten 'Blauw Bellen(r)' verbinden politiekorpsen

11.05.2007 / 12:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vts politie nederland

Vts politie nederland

De Nederlandse politie heeft raamovereenkomsten gesloten met BelCompany en telecomproviders KPN en Vodafone voor mobiele telefonie, mobiele datacommunicatie en randapparatuur. Door de overeenkomsten verwacht de politie verbetering van de interne communicatie en betere waarborging en controle van de kwaliteit van het mobiele telefoonverkeer. Ook kan zij sneller nieuwe communicatieontwikkelingen in het mobiele telefoonverkeer toepassen en wordt de administratieve afhandeling efficiënter. De politie verwacht door goedkopere contracten op jaarbasis enkele miljoenen euro's vrij te maken voor uitbreiding van de interne communicatiemogelijkheden. Indirect dragen deze voordelen bij aan het veiliger maken van Nederland.

De samenwerking van de korpsen kwam tot stand onder de naam Blauw Bellen(r). Vts Politie Nederland ondertekende de raamovereenkomsten namens alle korpsen. Dit gebeurde vrijdag 11 mei 2007 tijdens een symbolische bijeenkomst in Slot Zeist. De feitelijke ondertekening vond plaats op 7 maart 2007.

Leveranciers en cijfers
BelCompany wordt landelijk de leverancier van alle randapparatuur voor mobiele communicatie. Voor mobiele telefonie en mobiele datacommunicatie worden in 2007 per korps afzonderlijk overeenkomsten gesloten met KPN of Vodafone. Beide firma's stemden in met een selectieproces waarbij kwaliteitscriteria per korps bepalen wie van beide de uiteindelijke leverancier wordt. De contracten gaan op jaarbasis over 80 miljoen belminuten (ongeveer 44 miljoen gesprekken) via 35.000 mobiele telefoons. In 2006 kostte mobiel bellen de politie 20 miljoen euro.

Grootschalige vernieuwing
De gesloten contracten vormen de basis voor grootschalige vernieuwing op het gebied van bedrijfstelecommunicatie binnen de Nederlandse politie. De huidige beweging sluit goed aan bij de wens om sneller en kosteneffectiever meer functionaliteit te verkrijgen die de interne bereikbaarheid verbetert. De politie voorziet dat telecommunicatie een integraal onderdeel wordt van IT-systemen. Ook op die ontwikkeling is zij voorbereid.

Samenwerking Politiekorpsen
Het sluiten van de raamovereenkomsten was een initiatief van de gezamenlijke politiekorpsen. Zij gingen in 2005 via het Concern Informatiemanagement Politie (CIP) voor het inkooptraject de samenwerking aan met ICT Servicecoöperatie Politie, Justitie en Veiligheid (ISC). In 2006 gingen CIP en ISC op in het nieuwe concern vts Politie Nederland. Sindsdien fungeert deze organisatie namens alle politiekorpsen als aanbestedende dienst bij de sluiting van de raamovereenkomsten.

Vts Politie Nederland
De vts Politie Nederland is opgericht ter ondersteuning aan de politiekorpsen en andere hulpverleningsdiensten in de openbare orde en veiligheidssector bij het veiliger maken van Nederland. Het ICT-Service Centrum Politie, Justitie en Veiligheid (ISC) vormt samen met Concern Informatiemanagement Politie (CIP) en Nederlands Politie Instituut (NPI) sinds 1 augustus 2006 de vts Politie Nederland. Ontwikkelingen als open grenzen, groeiende mobiliteit, integratievraagstukken en terrorismebestrijding maken het noodzakelijker te komen tot meer samenhang en samenwerking tussen OOV-partners. Binnen de vts Politie Nederland worden om die redenen de krachten gebundeld. Alle politieregio's en het Rijk nemen deel in de vts Politie Nederland.

Noot redactie (