Dorcas ontvangt ISO-certificaat

11.05.2007 / 11:24 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Dorcas hulp nederland

DORCAS HULP NEDERLAND

Door een betere kwaliteit meer arme mensen helpen

Hulporganisatie Dorcas is ISO 9001:2000 gecertificeerd. Vanmiddag reikte de heer György Ormay van Lloyds Register Group Hongarije het ISO-certificaat in de Hongaarse stad Debrecen uit aan Dirk-Jan Groot, directeur van de moederorganisatie Dorcas Aid International. In Debrecen waren deze week alle Dorcas-kantoren vertegenwoordigd bij de jaarlijkse voorjaarsvergadering. Ook de burgemeester van Debrecen was bij de uitreiking aanwezig. Het certificaat geldt voor Dorcas Aid International en alle nevenvestigingen wereldwijd. We hopen door een betere kwaliteit van de dienstverlening meer arme mensen te kunnen helpen, aldus Dorcas medewerker kwaliteitscontrole Jolling Veninga.

Dorcas heeft het ISO-traject vlot afgelegd. De organisatie deed er elf maanden over om zich volledig te laten doorlichten op het gebied van beleid, organisatie, processen, resultaten, medewerkers en hulpbronnen. Naast de moederorganisatie zijn ook de dertien veld- en regiokantoren van Dorcas in Oost-Europa en Afrika en de vijf aangesloten donororganisaties, waaronder Dorcas Hulp Nederland, aan een kwaliteitscontrole onderworpen. Zelfs de lokale partnerorganisaties, die de hulpprojecten in de diverse landen uitvoeren, hebben aan het onderzoek meegedaan. Internationaal directeur Dirk-Jan Groot is vol lof over het verloop: Het proces is organisatiebreed gedragen; het is een klus die we met elkaar gedaan hebben.

Professionalisering
Geert van Heijningen van Certiked, dat onderdeel uitmaakt van Lloyds Register Group, heeft de afgelopen maanden verschillende audits bij Dorcas uitgevoerd. Hij zegt: Dorcas heeft het certificatietraject nadrukkelijk aangegrepen om via professionalisering daadwerkelijk tot betere resultaten te komen, met als ultiem doel dat degenen die hulp behoeven er ook echt beter van worden.

Om het traject zo snel mogelijk af te leggen, was er binnen Dorcas een projectgroep ISO opgezet. Medewerker kwaliteitscontrole Jolling Veninga was uiteraard één van de leden van deze groep. Hij is erg enthousiast over het verloop. Dorcas Hulp Nederland is al jaren in het bezit van het CBF-keurmerk. Maar de normen op gebied van kwaliteit worden steeds strenger, bijvoorbeeld als je voor subsidies in aanmerking wil komen, maar ook op fiscaal gebied. Vanaf het begin hebben we overigens voor ogen gehouden: hoe kan de allerarmste er beter van worden, benadrukt ook hij.

Tijdens het traject hebben Dorcas-mensen uit de verschillende hulplanden elkaars kantoren bezocht. Dit heeft zeer positieve reacties opgeleverd, vertelt Veninga. Mensen konden een blik bij elkaar in keuken werpen en kennis, ervaringen en oplossingen met elkaar uitwisselen. Op alle betrokken kantoren zijn zowel mensen van het management, als mensen van de werkvloer geïnterviewd over welke processen er zijn, of ze bij iedereen bekend zijn en waar kwaliteitsverbetering mogelijk is. Ook werden er klanttevredenheids- en medewerkertevredenheidsonderzoeken gehouden.

Sterke punten
De mensen van ISO verklaarden achteraf zeer tevreden te zijn over de manier waarop de circa 200 zeer diverse projecten worden gemonitord. Een ander sterk punt is de manier waarop Dorcas lokale partners structureel traint om ze naar een hoger niveau van zelfstandigheid te brengen. Veninga legt uit: Dorcas voert zelf in principe geen projecten uit, maar ondersteunt lokale organisaties en kerken bij de uitvoering van hun projecten. Alle partners zijn in drie categorieën ondergebracht op basis van niveau. Vervolgens wordt er via officiële trainingen, maar ook door begeleiding op de werkvloer, aan gewerkt om ze steeds zelfstandiger te laten worden. Overigens is het proces niet voorbij nu het certificaat is uitgereikt. Veninga: Met de aanbevelingen uit het ISO-rapport zullen verdere verbeteringsslagen worden gemaakt. We zijn bezig met een nieuw strategisch plan, waarin meetpunten worden aangebracht. Elk jaar vindt er een review plaats en elke drie jaar worden we weer aan een gedetailleerd onderzoek onderworpen.

Dorcas
Dorcas is een internationale hulporganisatie die al ruim 25 jaar bestaat. De organisatie helpt de allerarmsten in de wereld, ongeacht ras, religie, geslacht of politieke overtuiging. Dorcas heeft een veld- of regiokantoor in Hongarije, Roemenië, Moldavië, Transkarpatië, Albanië, Bosnië, Rusland, Egypte, Soedan, Tanzania, Kenia, Mozambique en Zuid-Afrika. Daarnaast zijn er vijf aangesloten donororganisaties: Dorcas Hulp Nederland, Dorcas Aid Romania, Dorcas Aid Hungary, Dorcas Aid South Africa en Dorcas Aid America.

NOOT VOOR DE PERS
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ruud van Eijle, directeur Dorcas Hulp Nederland, 06-1505 12 58 of via kantoor 0228 595900.

Een foto van de overhandiging van het certificaat is rond 15.00 uur te downloaden op www.dorcas.net/iso.