Senternovem


11-05-2007 | Evaluatieonderzoek: WBSO doet wat zij beoogt

"De WBSO doet wat zij beoogt, namelijk de private uitgaven aan speur- en ontwikkelingswerk verhogen". Dit is de hoofdconclusie van het meest recente evaluatieonderzoek naar de werking en het effect van de belastingafdracht voor S&O. Het onderzoek is uitgevoerd door de onderzoeksbureaus EIM en MERIT.

Aanpak
De evaluatie bestond uit verschillende bouwstenen. Meest belangrijk waren een econometrische analyse (gebaseerd op gebruikersgegevens van SenterNovem en innovatie- en prestatiegegevens van het CBS) en een telefonische enquête onder 1.000 gebruikers van de WBSO. Andere bouwstenen waren literatuuronderzoek, een analyse van het bereik van de WBSO onder bedrijven die speur- en ontwikkelingswerk uitvoeren, een quick-scan naar de administratieve lasten van de WBSO, en interviews met vertegenwoordigers van multinationals die de WBSO gebruiken. De uitkomsten van al deze analyses zijn gecombineerd om te komen tot een eindoordeel over de werking van de WBSO.

Uitkomst: baten hoger dan de kosten
WBSO-gebruikers besteden het ontvangen fiscale voordeel per saldo geheel aan extra speur- en ontwikkelingswerk, en investeren daar bovenop nog een bedrag aan eigen middelen. Het effect op de S&O-uitgaven varieert met de omvang van bedrijven en is bij kleinere bedrijven hoger. De extra S&O-uitgaven van gebruikers per euro WBSO zijn fors hoger dan de extra kosten die een gevolg zijn van de uitvoering van de regeling, namelijk de belastinguitgaven, uitvoeringskosten en administratieve lasten voor gebruikers.

Ook andere positieve effecten
Behalve tot meer S&O-uitgaven leidt de WBSO ook tot veranderingen in het type speur- en ontwikkelingswerk en het gedrag van gebruikers. Positieve effecten zijn gevonden op het risico, de doorlooptijd van projecten, de planning van S&O, en het vermogen om externe kennis op te nemen. WBSO-gebruikers realiseren als gevolg van de toename in hun S&O-uitgaven meer omzet uit nieuwe producten, en zien uiteindelijk ook hun brutoproductie meer groeien.

Aanbevelingen van de onderzoekers
In de evaluatie worden een paar zaken genoemd waar ruimte voor verdere verbetering zou zijn. Zo constateren de onderzoekers dat de regeling voor contractonderzoek door kennisinstellingen niet goed functioneert omdat maar een beperkt deel van het voordeel wordt doorgegeven aan de opdrachtgevende bedrijven. Ook stellen de onderzoeker voor om nog eens te kijken naar de aparte faciliteit in de WBSO voor zelfstandigen. Tenslotte wordt opgemerkt dat de hoogte van de tegemoetkoming in Nederland vooral voor grotere bedrijven in internationaal opzicht minder attractief is.

Meer informatie

Nieuwsbericht evaluatie WBSO website Min. EZ
Aanbiedingsbrief evaluatie WBSO 2001-2005 Evaluatierapport WBSO 2001-2005 Achtergrondstudies bij de Evaluatie WBSO 2001-2005